Građani traže siguran prelaz preko Ibarske magistrale

Meštani Konareva kod Kraljeva pre godinu i po dana peticijom su tražili da se na Ibarskoj magistrali koja prolazi kroz to mesto postave pešački prelaz i saobraćajna signalizacija. Tu je do sada stradalo više od dvadeset ljudi, a magistralu svakodnevno prelazi veliki broj meštana. Iz "Puteva Srbije" kažu da će finansirati radove, ali tek pošto dobiju projekat i saglasnost nadležnog ministarstva.

Na delu Ibarske magistrale kroz Konarevo, kod Kraljeva, maksimalna brzina je 60 kilomatara na sat, tu se priključuju dva puta koja vode do većih naselja, a sa obe strane su autobuska stajališta.

Roditelji decu prevode preko puta, jer su na tom delu velike brzine, a dozvoljeno je preticanje.

„Niko neće da stane, mnogo se brzo vozi”, kaže naš sagovornik, „deca nekad i zakasne na autobus, čekaju posle drugi ili se vrate kući da ih ponovo vozimo.”

Problem povećavaju i šleperi koji se često zaustavljaju u blizini raskrsnice. Zato su meštani peticijom tražili bezbedniji prelazak magistrale.

"Ovde je stradalo oko 25 ljudi. Tu su preko puta, kao što vidite, poginule majka i ćerka”, ističe Ljubiša Košanin. „Da se desi samo još neka velika katastrofa, kao što se desilo na Beranovcu i ovde u Kraljevu pa bi se setio neko da dođe ovde da postavi signalizaciju da nešto uradi" 

„Naš predlog je da smanjimo brzinu ovog dela puta, da se uradi pešački prelaz, kao i vertikalna saobraćajna signalizacija koja bi najverovatnije mogla da doprinese da se ovakvi slučajevi ne dešavaju na ovom delu puta”, ističe Rajko Milenković, član Saveta MZ Konarevo.

Iz Puteva Srbije, u čijoj je nadležnosti Ibarska magistrala, saopštavaju da je izmena režima saobraćaja na tom putu u nadležnosti lokalne samouprave, jer prolazi kroz naseljeno mesto. Finansiraće, kažu, postavljanje signalizacije, ali tek kada im Grad Kraljevo dostavi projekat i odobrenje Ministarstva saobraćaja. Meštani Konareva pomoć su tražili i od Inspekcije za državne puteve pri Ministarstvu saobraćaja.

U septembru 2017. odgovorili su im da je, prema njihovim informacijama, Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva tražio da se izradi projekat za povećanje bezbednosti na ovoj raskrsnici. Gotovo godinu i po dana je prošlo od tada, a stvari na terenu se nisu pomerile sa mrtve tačke.

Projekat je, kažu u lokalnoj samoupravi, projektantska kuća trebalo da uradi besplatno.

„Dokle se tu stiglo, ja ne znam, znam da su dva tri puta izlazili, da su uzimali neke mere”, kaže Nenad Marković, iz Savet za bezbednost saobraćaja Grada. „Ali nije ni bitno, naći ćemo način da rešimo taj njihov problem. Uvek je najlakše najslabijeg baciti svu odgovornost. Ako je do nas, mi ćemo u rekordnom roku taj projekat da uradimo, Putevi Srbije će ga dobiti, a kad će da ga realizuju, ja bih voleo čisto da vidim.” 

Ovaj deo Ibarske magistrale rekonstruisan je 2003. godine, kada su i izgrađena autobuska stajališta i postavljena postojeća saobraćajna signalizacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво