Trnavčeve slike pred kruševačkom publikom

U kruševačkom Narodnom muzeju otvorena je izložba akademskog slikara Radovana Trnavca, pod nazivom "Juče, danas, sutra". Likovnu akademiju završio je u Beogradu a 25 godina živeo je i radio u Americi gde je predavao na nekoliko umetničkih fakulteta i držao majstorske radionice.

Radovan Trnavac je jedan od naših najpoznatijih slikara u svetu. Izlagao je zajedno sa Pikasom, Raušenbergom i Vorholom.

"Kada pogledate moje slike vi svaku stvar prepoznajete, ali kada pogledate dublje vidite da te stvari nisu poredjane onako kako stoje. Ja, tako pravim neke simbole i pokušavam da slikam vreme sadašnje", kaže Radovan Trnavac, akademski slikar.

Priredio je preko 50 samostalnih a izlagao je i na oko hiljadu kolektivnih izložbi širom sveta od Kanade do Australije.

"Njegove figure koje su u antičkim pozama uvek su pretrpane raznim nepotrebnim stvarima što nam pokauje da je zabrinut za budućnost" kažu posetioci izložbe i dodaju: "Ono što se svakako na njegovim slikama vidi je uticaj renesanse i uticaj nadrealizma i figuracije koju on prilagodjava svom senzibilitetu".

Pre odlaska u Njujork, krajem sedamdesetih godina prošlog veka Radovan Trnavac radio je u Televiziji Beograd. Autor je 26 dokumentarnih filmova o jugoslovenskim slikarima.

"Samim tim, da smo tri godine pregovarali da ova izložba, uslovno rečeno da ova izložba dodje u Kruševac, daje na samom značaju da se radi o jednom velikom umetniku" naglašava Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja u Kruševcu.

Za tri dana, od otvaranja izložbe do danas, slike Radovana Trnavca videlo je u Narodnom muzeju oko hiljadu kruševljana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи