Inspekcija proverava navode o vršnjačkom nasilju u Bačkoj Topoli

Slučaj dečaka iz Bačke Topole koga su vršnjaci prebili jer nije ima mobilni telefon i firmirane patike, potresao je javnost. Tek kada je problem postao vidljiv u medijima, alarmirao je državne organe i lokalne institucije.

Vršnjačkim nasiljem sada će se pozabaviti se specijalizovani školski tim i prosvetna inspekcija.

Na ovom košarkaškom igralištu grupa maloletnika je pre gotovo godinu dana pretukla dvanaestogodišnjeg Gregora. Više javno tužilaštvo u Subotici saopštilo je da u tome nije našlo elemente krivičnog dela nasilničkog ponašanja i slučaj prosledilo Prekršajnom sudu.

Majka dečaka je nezadovoljna i tvrdi da je reč o višegodišnjem maltretiranju u školi:

„Maltretiranje traje takoreći od početka dolaska u Bačku Topolu kada je on krenuo u prvi razred. Tada su ga tukli i omalovažavali jer smo tada baš bili jako siromašni. Gregora su najviše maltretirali psihički, više nego fizički. Od pogrdnih imena, ružnih imena, od ismejavanja zato što mu je majka u invalidskim kolicima.Pod velikim je pritiskom Gregor, čak me je molio da ga ne šaljem u školu. Teško mi je ali oni su mi ceo svet, njih troje, moram da se borim za njih”, kaže Dejana Draškić, samohrana majka iz Bačke Topole.

U Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje navode da su obaveze škole u sprečavanju vršnjačkog nasilja mnogobrojne, ali da nemaju saznanja o pomenutom slučaju u osnovnoj školi „Čaki Lajoš” u Bačkoj Topoli.

Ipak, poslali su prosvetnu inspektorku da proveri navode. Na zahtev našeg reportera za izjavu, direktorka OŠ „Čaki Lajoš” u Bačkoj Topoli, u pisanom odgovoru navodi da će se ove nedelje sastati specijalizovani školski tim za borbu protiv nasilja sa koordinatorom Ministarstva prosvete, a da ćemo više informacija imati u ponedeljak.

Život porodice Draškić - Nađ dodatno otežava teška materijalna situacija. Samohrana majka i njeno troje dece, od kojih jedno ima Daunov sindrom, žive u trošnoj kući kao podstanari. U Centru za socijalni rad navode da porodica od 2009. godihe redovno prima socijalnu pomoć, a uopštini da postoji volja i novac da joj pomogne:

„Centar prati i pomaže porodicu Nađ - Draškić. Od 2013. godine kada su počeli prvi problemi sa školom, počinje i saradnja sa obrazovnim ustanovama. Mogu da kažem da su oba deteta rado dolazila na razgovore sa našim psiholozima”, navodi mr Jasmina Zimonjić, direktorka Centra za socijalni rad u Bačkoj Topoli.

"Sve što budepotrebno, ne samo za ovu porodicu, za svaku porodicu, od leka do zabavišta, ako hoćete do škole, svi smo tu, zato smo tu”, kaže Gabor Kišlinder, predsednik Opštine Bačka Topola.

Majka zlostavljanog dečaka kaže da od traženja pravde za Gregora, ali i za drugu maltretiranu decu, neće odustati:

„Pokušavam majkei očeve da ohrabrim da prijave slučaj. Nije rešenje ćutati zato što tom nekome poznajem mamu i tatu i ne želim da se zamerim.”

Siromaštvo ne sme biti osnov za diskriminaciju, poručuje povodom bačkotopolskog slučaja poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i poziva sve u društvu da se mnogo više angažuju u pomoći najugroženijima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи