Vlasotinačko prihvatilište za pse donelo titulu Opštini

Na prvom nacionalnom takmičenju za izbor najbolje prakse u radu lokalne uprave, prvo mesto u kategoriji "Odgovornost i vladavina prava" pripalo je opštini Vlasotince. Tu titulu donelo im je prihvatilište za napuštene životinje koje je otvoreno prošle godine.

Otvorio je vrata prihvatilišta u junu prošle godine i sebi obezbedio posebno mesto. Miljenik odavde neće nikud, uprkos jasnoj proceduri da se napušteni psi posle tretmana vraćaju na ulicu ukoliko nisu agresivni.

„Od momenta prijema, čišćenja od parazita, čipovanja, kastracije, sterilizacije, vakcinacije, revakcinacije, to je neki period od dve i po do tri nedelje i oni se nakon toga, osim u slučaju da nema agresivnosti, vraćaju na one pozicije na ono mesto odakle su i prikupljeni”, objašnjava Svetislav Petrović, direktor JKP Komunalac.

Sva pažnja i ljubav sada su usmereni ka Dragani, koju su našli u Orašju. Umiljata je i vesela, ali zbog polomljene kičme bez pomagala više neće moći da se kreće. Nadaju se da će joj uskoro pronaći dom.

Prema rečima Tomice Šušulića, šefa prihvatilišta, do sada su udomili 35 životinja, što je i njihovkrajnji cilj.

I to je samo još jedna potvrda humanog pristupa napuštenim psima u vlasotinačkom prihvatilištu. Projekat vredan 18 miliona dinara realizovan je preko EU Progresa, zajedno sa opštinom Bojnik čime su pokazali širu društvenu odgovornost.

„Mi smo na osnovu razgovora sa njima došli do zaključka da treba da stupimo zajednički da udružimo resurse, kako bismo rešavali ovaj problem”, ističe Marinko Đorđević, saradnik za projekte u Opštini Vlasotince.

Rešavanju problema napuštenih pasa u Vlasotincu pristupli su sistematski, svesni da su psi lutalice sigurnosni, ali i zdravstveni, socijalni i ekološki rizik.

Odgovornost i vladavinu prava prepoznalo je i nagradilo nadležno ministarstvo, ali čelnici opštine osluškuju glas građana. Sledeći korak napraviće sami, kaže Zoran Todorović, predsednik Opštine Vlasotince:

„Odlučili smo da kupimo još jednu parcelu, susednu parcelu uz prihvatilište i da proširimo kapacitete, da napravimo neki mini azil kako bismo napuštene pse sklonili sa ulice, a humano postupali sa njima.”

Kroz prihvatilište je za devet meseci prošlo dvesta pasa lutalica. Otvaranjem azila smanjiće se i izdvajanje iz opštinskog budžeta na ime odštete za ujede koja je prošle godine iznosila četiri miliona dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво