Kruševac: Predavanje o opasnostima u virtuelnom svetu

U okviru projekta „Bezbednost dece na internetu”, čiji je pokrovitelj fondacija „Tijana Jurić”, u Centru za stručno usavršavanje u Kruševcu organizovana su petodnevna predavanja i radionice za učenike viših razreda osnovne škole, njihove roditelje i nastavnike.

Internet ne poznaje granice. Iz minuta u minut na društvenim mrežama izlazi nebrojeno mnogo objava. Zaklonjeni iza ekrana u potraži za pažnjom, prijateljima i lajkovima deca, kao najranjivija kategorija, često zaboravljaju da ih opasnosti vrebaju u virtuelnom, kao i u realnom svetu.

Da je iz godine u godinu sve veći broj dece koja su posredstvom interneta postala žrtve pedofila svedoče i podaci policijske akcije „Armagedon”, u kojoj je za devet godina uhapšeno skoro 200 osoba.

„Među njima su, što najviše zabrinjava, ljudi kojima sami roditelji bezrezerno veruju kao što su pedijatri, socijalni radnici, sveštenici, vođe horova, sportskih timova. Naravno, nije problem u tim profesijama nego što sami pedofili traže načina da budu u svakodnevnom kontaktu sa decom, pa se nađu i u takvom okruženju”, kaže Vlada Arsić, certifikovani predavač MUP-a.

U nedostatku životnog iskustva i mudrosti, deca često ne prepoznaju realnu opasnost, zbog čega su roditeljska briga i međusobno poverenje ključ za njihovu bezbednost.

„Ako oni ne nađu dovoljno vremena za svoje dete neko drugi će ga sigurno naći”, upozorava Vlada Arsić.

Sa željom da kod najmlađih podigne svest o mogućim zloupotrebama na društvenim mrežama Fondacija „Tijana Jurić” je širom Srbije organizovala tri stotine predavanja.

„Ovim obukama će biti obuhvaćeno više od 700 đaka sa teritorije grada i seoskih područja. Mi se trudimo da im na neki način ovu temu priibližimo i da prevencijom sprečimo internet nasilje”, navodi Nenad Stanojević, direktor Centra za stručno usavršavanje u Kruševcu.

S ciljem da se ukaže na brojne zloupotrebe interneta i društvenih mreža, sutra će u Centru za stručno usavršavanje, od 18 časova, biti organizovano i predavanje za roditelje i nastavnike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара