Povratak stada na proplanke Kopaonika

Pet stočara iz kuršumlijskih potkopaoničkih sela udruženi u prvu stočarsku zadrugu "Pet pastira", uz uvećanje stočnog fonda, uspeli su i da, uz pomoć lokalne samouprave i države, obnove mehanizaciju koja je zbog zastarelosti i bila najveći problem.

 U Igrištu, selu na obroncima Kopaonika, nekada su se proplanci beleli od stada. Sa migracijom stanovništva, gasila se jedna po jedna porodična farma, tako da se sada stoka gaji samo u nekoliko domaćinstava.

„Tu sam se rodio, tu smo se stočarstvom bavili, celog veka i dan danas i eto. Brojno je stado oko sto i nešto ovaca, imam i desetak koza. Ima pašnjaka, ima uslova stvarno, nego što nema više ko da radi”, kaže Jordan Đokić, člana Zemljoradničke zadruge „Pet pastira”.

Jordan je od pre dve godine i jedan od petorice osnivača prve stočarske zadruge na ovim prostorima, koja se pretežno bavi ovčarskom proizvodnjom.

„Računamo da udruživanjem možemo da unapredimo prodaju proizvoda i tako dalje, jer imamo veću ponudu”, ističe zadrugar Nenad Jovanović (ZZ „Pet pastira”).

Njihove napore da kroz dalji razvoj stočarske proizvodnje, obezbede i opstanak na svojim ognjištima, podržavaju i lokalna samouprava, kao i Ministarstvo za regionalni razvoj, koje je prošle godine pomoglo zadrugu sa sedam i po miliona dinara.

„Nabavili smo dva traktora, koji nam mnogo pomažu, jer nam je mehanizacija zastarela, nabavili smo berač kukuruza, za žito da obezbeđujemo za ovce, priključna sredstva, freze, plugove”, naglašava Radovan Jevđić.

„Dobro je da se zadruge formiraju, da ljudi imaju međusobno poverenje, jer bez toga, sigurno je, nijedna zadruga ne može da funkcioniše”, kaže Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija.

A sa povratkom stada, ovde bi mogla da oživi i ostala poljoprivredna proizvodnja.

„Po dva-tri hektara krompira, luka, pasulja. Sve to može ovde da se proizvede zdravo, bez hemije”, dodaje Jordan.

Uspeh pet zadrugara, vratio bi veru da je život moguć i na ovim, skoro napuštenim prostorima i zato se nadaju da će država nastaviti da im pomaže, pre svega oko organizacije zadruge i plasmana proizvoda.










Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво