Pokazna vežba gašenja požara u Velikom Šiljegovcu

Povodom Dana civilne zaštite, koji se širom sveta od 1990. godine obeležava svakog 1. marta, u Velikom Šiljegovcu kod Kruševca pokaznu vežbu gašenja požara organizovali su pripadnici Vojske Srbije u saradnji sa članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Gradskog štaba za vanredne situacije i Vatrogasno-spasilačke jedinice.

Na zvuk sirene kojom je oglašena opasnost od požara na otvorenom, na lice mesta prvi su izašli meštani Velikog Šiljegovca, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva osnovanog pre četiri godine, koje okuplja petanaestak članova.

„Potrebno je još ljudi da se priključi. Dosta su česti požari. Kruševac je dalek, udaljen 20-tak kilometara , treba im preko 25 minuta dok dođu vatrogasci iz Kruševca. Mi sa nekim osnovnim sredstvima, naprtnjačama, metlaricama i slično možemo dosta toga da spasimo da se to ne proširi", kaže Ivan Minić, predsednik DVD Veliki Šiljegovac.

Samo tokom prošle godine u Velikom Šiljegovcu intervenisali su desetak puta. Na području grada Kruševca, kao važan deo sistema Civilne zaštite, aktivna su dva Dobrovoljna vatrogasna drušva, a potrebe su mnogo veće.

„Obzirom da teritorija grada Kruševca ima površinu od 842 kilometara kvadratnih i samo jednu Vatrogasno spasilačku jedinicu za 101 naseljeno mesto, veliki je problem stizanje te jedinice na mesto događaja, pa se javlja mogućnost uključivanja meštana, Mesnih zajednica i same lokalne samouprave u gašenju tih početnih prvih požara", navodi Vladan Lukić iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Kako se sa vatrom boriti i od nje zaštititi osnovce iz Velikog Šiljegovca tokom pokazne vežbe učili su vatrogasci profesionalci, dobrovoljci i vojnici.

„Naučili smo da dok ste zapaljeni trebate ili da legnetena pod, ali ne trebate da mašete rukama zato što će da se proširuje vatra, i onda će više sve da gori" kaže jedan od đaka.

Vatrogasno spasilačka jedinica u Kruševcu prošle godine gasila je preko 460 požara na otvorenom, širom Rasinkog okruga. Najčešće zbog nesavesnog spaljivanja biljnih ostataka i strnih useva na livadama za šta je podneto i 20 prekršajnih prijava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво