Opovo: Kako povećati natalitet

U opštini Opovo prošle godine rođene su samo 83 bebe, dok je broj umrlih mnogo veći. Opština finansijski pomaže budućim roditeljima, ali čini se da to nije dovoljan podsticaj.

Ivana Obradović iz Opova je pre dva meseca postala mama malog Novaka. To joj je drugo dete, na koje se odlučila posle deset godina, iako ni ona ni muž nemaju stalno zaposlenje.

 

Ivana Obradović kaže da je planirala da prvo dobije posao u školi, pošto je diplomirani geograf:

„Međutim, kada sam videla da se u životu ne može sve isplanirati, odlučila sam da ne razmišljam tako o tome.”

Kao i ostali roditelji beba koje su rođene prošle godine, Ivana je dobila na poklon paket sa osnovnim potrepštinama za novorođenče u vrednosti od 8.000 dinara. Opštinska uprava obezbeđuje sredstva za to, kao i za kupovinu auto-sedišta.

Ljubica Jevtić, koja ima blizance Bogdana i Damjana, zadovoljna je tom vrstom pomoći:

„To je veliki izdatak za roditelje, ali lokalna samouprava i Agencija za bezbednost saobraćaja su su to prepoznale i pomogle nam. To bih pohvalila.”

Do pre nekoliko godina, u opštini Opovo godišnje se rađalo oko sto dvadesetoro dece. Taj broj se smanjio za trećinu, tako da će sadašnja generacija kad krene u školu imati dva odeljenja manje.

Opštinska uprava obezbeđuje olakšice za polazak u vrtić, ističe Ankica Jožika:

„Obezbeđujemo besplatan celodnevni boravak za drugo dete porodicama kojima deca idu u istu ustanovu, i za svako treće dete koje se upisuje u vrtić.”

Sa željom da se pomogne budućim roditeljima da se odluče i bolje pripreme za dolazak bebe, u Domu zdravlja je prošle godine otvorena „Škola roditeljstva”, koja radi jednom nedeljno.

„Trudimo se da im približimo lepotu roditeljstva, da ih naučimo da budu dobri roditelji i da time pomognemo natalitet u ovoj našoj sredini”, objašnjava Danijela Janković, iz Doma zdravlja u Opovu.

Finansijska nestabilnost jedan je od glavnih razloga zbog kojih se parovi retko odlučuju na veći broj dece. Teškoće sigurno postoje, ali treba da preovlada zadovoljstvo i sreća koju donosi roditeljstvo.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 26. feb 2019, 21:20) - anonymous [neregistrovani]

u celoj Srbiji isto

Pitanje natalitete je najvažnije pitanje za celu Srbiju.