Valjevo: Pripajanje škola, gašenje seoskih odeljenja

Zbog malog broja učenika, nekoliko četvororazrednih odeljenja u valjevskim selima, moglo bi da bude zatvoreno. U tom slučaju, đaci će nastavu pohađati u matičnim školama, a sredstva za njihov prevoz biće obezbeđena iz gradskog budžeta.

Nakon sedam decenija rada, izdvojeno odeljenje u valjevskom selu Tupanci, trebalo bi da bude pripojeno većoj  školi u Pričeviću. Broj dece i budućih prvaka, organizvanje prevoza, udaljenost matičnih škola i posebno bolji uslovi rada, samo su neki od kriterijuma kojima su se rukovodili u gradskoj upravi pri pripajanju izdvojenih odeljenja:

 

"Kakvi su ovde uslovi, poljski WC napolju, škola oronula, zapuštena, škola u Pričeviću ima znatno bolje uslove. Zatim tamo se koriste informacione tehnologije, računari, jednostavno ovo jedno dete imaće tamo, ovde je ono samo, nema socijalizacije ličnosti, tamo ima dvadeset devetoro dece", kaže prof.dr Miroljub Ivanović, član gradskog veća u Valjevu.

I 3 učenika izdvojenog odeljenja škole u Donjoj Kamenici, jedne od najstarijih u ovom kraju, svoje dosadašnje stare učionice, zameniće novim u matičnoj školi u Gornjoj Kamenici. Za roditelje malobrojnih đaka u ovim izdvojenim odeljenjima, osnovna primedba je organizovanje prevoza učenika:

"Kakvi će biti uslovi prevoza, sad to sa stanovišta nekih para, novca jeste za državu, ali totalna neizvesnost za moju decu kako će putovati kako će se dalje školovati".

"Ceo dan ne može da dođe kući da se vrate iz te matične škole gore. Imaju prevoz, zimi isto je problem kad su veliki snegovi."

U matičnoj školi u Kamenici, uz sve uslove kao i u gradskim sredinama, organizovan je i produženi boravak za decu, što je posebno važno zbog prevoza đaka od prvog do četvrtog razreda.

"Ono što je dobro i što je povoljnost jeste da bi mogli da koriste produženi boravak u našoj školi gde bi mogli bezbedno i sigurno da provedu vreme do polaska kući. Moje kao direktora jeste da nastojim da sve zaposlene rasporedim", kaže Danijela Marković, dir. OŠ "Milovan Glišić" iz Kamenice kod Valjeva.

Početak racionalizacije mreže osnovnih škola, treba da doprinese razvoju i unapređenju procesa obrazovanja. Kako će sve zaživeti u praksi, ostaje da se vidi, već od naredne školske godine, na primerima dece izdvojenih seoskih odeljenja, koja će prva biti pripojena matičnim školama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво