Kako rešiti probleme poljoprivrednika?

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede razgovarali su danas sa poljoprivrednicima pirotskog okruga o tome koji su njihovi problemi i kako sarađuju sa stručnjacima poljoprivredne službe i lokalne samoupave.

Najveći problemi poljoprivrednika pirotskog kraja su: kašnjenje u isplati subvencija, loši pristupni putevi, obimna administracija prilikom konkurisanja u Ministarstvu i nadležnost na području parka prirode Stara planina.

To su poljoprivrednici naglasili u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Stručne službe i lokalne samouprave. Zaključak je da zajedničkim radom treba rešavati sve ove probleme. Predstavnici Ministarstva obišli su i dve uspešne farme u selu Poljska Ržana. Farma Saše Ćirića, jedina je u ovom delu Srbije u kojoj se odgajaju priplodne koke nosilje.

"Ovaj objekat je najsavremenijeg tipa, ali je gornji sprat prazan, jer su uluganja u ovu vrstu proizvodnje ogromna i ne možemo sve da uradimo sopstvenim sredstvima. Nadam se boljem kreditiranju i subvencionisanju priplodnog materijala u budućnosti", kaže farmer Saša Ćirić.

Prioritet Ministarstva poljoprivrede je da što više mladih ostane na selu i da se bavi poljoprivredom.

"Država subvencioniše mlade poljoprivrednike. Imamo ovu meru već tri godine, veoma je uspešna i dosta se mladih poljoprivrednika javlja. Ali tu imamo problem infrastrukture. Oni u svom selu u kome hoće da naprave proizvodnju nemaju uslove za život, a to je put, rasveta, voda. I mi kao Ministratsvo i lokalne samouprave moramo o tome da vodimo računa", objašnjava Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Ministarstvo uvažava zahteve poljoprivrednika, rečeno je na skupu u Pirotu. Najbolji dokaz za to je činjenica da je juče usvojena odlukama o regresiranom gorivu. Za ove namene Država je izdvojila dodatne dve milijarde dinara.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво