Kako rešiti probleme poljoprivrednika?

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede razgovarali su danas sa poljoprivrednicima pirotskog okruga o tome koji su njihovi problemi i kako sarađuju sa stručnjacima poljoprivredne službe i lokalne samoupave.

Najveći problemi poljoprivrednika pirotskog kraja su: kašnjenje u isplati subvencija, loši pristupni putevi, obimna administracija prilikom konkurisanja u Ministarstvu i nadležnost na području parka prirode Stara planina.

To su poljoprivrednici naglasili u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Stručne službe i lokalne samouprave. Zaključak je da zajedničkim radom treba rešavati sve ove probleme. Predstavnici Ministarstva obišli su i dve uspešne farme u selu Poljska Ržana. Farma Saše Ćirića, jedina je u ovom delu Srbije u kojoj se odgajaju priplodne koke nosilje.

"Ovaj objekat je najsavremenijeg tipa, ali je gornji sprat prazan, jer su uluganja u ovu vrstu proizvodnje ogromna i ne možemo sve da uradimo sopstvenim sredstvima. Nadam se boljem kreditiranju i subvencionisanju priplodnog materijala u budućnosti", kaže farmer Saša Ćirić.

Prioritet Ministarstva poljoprivrede je da što više mladih ostane na selu i da se bavi poljoprivredom.

"Država subvencioniše mlade poljoprivrednike. Imamo ovu meru već tri godine, veoma je uspešna i dosta se mladih poljoprivrednika javlja. Ali tu imamo problem infrastrukture. Oni u svom selu u kome hoće da naprave proizvodnju nemaju uslove za život, a to je put, rasveta, voda. I mi kao Ministratsvo i lokalne samouprave moramo o tome da vodimo računa", objašnjava Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Ministarstvo uvažava zahteve poljoprivrednika, rečeno je na skupu u Pirotu. Najbolji dokaz za to je činjenica da je juče usvojena odlukama o regresiranom gorivu. Za ove namene Država je izdvojila dodatne dve milijarde dinara.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 23. feb 2019, 11:39) - FORum LIvii [neregistrovani]

imate pravo

Potpuno ste u pravu dragi prijatelju.
Ja i jos oko stotinak nasih zemljaka , vec dvadeset godina radimo u jednoj od najvecih Kooperativa u Italiji.
Do sada sam bezbroj puta pokusavao da iskustvo ove uspesne zadruge prnbesem kod nas .
Pisao sam svima, i ministima poljoprivrede i Krkobabicu koji navodno otvara zadruge i preko raznih udruzenja i foruma .Pozivao sam ih da dodju i obidju nas.
I NIKO mi do sada nije odgovorio.Niko nije hteo da se blize upozna sa ovom uspesnom Kooperativom koja postoji vise od sest decenija i ima oko 5000 kooperanata , 14 pogona za pakovanje voca, 40 hladnjaca i oko 2500 radnika.Da se upozna sta znaci udruzivanje , kooperacija , savremena proizvodnja , moderne hladnjace i izvoz u sve zemlje sveta.
Ali sto je najvaznije da se upozna sa time na koji nacin je organizovana kooperativa , sigurnost kooperanata , raspodela dohotka ali i rizika , placanje , razvoj , nove tehnologije.
Nema razvijene i jake industriske zemlje bez razvijene i jake poljoprivrede !!!

(subota, 23. feb 2019, 07:02) - Jojita La Desfibradora [neregistrovani]

@ulagati u zadruge

U pravu si! Ja radim u jednoj zadruzi koja već godinama propada ali, hvala Bogu, opstaje još uvek. Zaista bi nam dobro došla bilo kakva pomoć, tako bi se razvijala poljoprivreda a i narod bi imao više posla.

(subota, 23. feb 2019, 04:12) - anonymous [neregistrovani]

Ulagati u poljoprivredu

Pa onda nekoliko praznih mesta pa ponovo u poljoprivredu. Ali avaj, sta to vredi kada su nasi politicari zarobljenici mantre o "malim i srednjim preduzecima",kada lutaju i ne znaju koju rupu pre da zatvore. A rupa svuda i na svakom mestu.

(subota, 23. feb 2019, 04:09) - anonymous [neregistrovani]

Eh, moj FOR-umu

Kome to pricate ? Ja odavde vidim da ste vi dobricina,ali ne vidite vi jos izgleda gde i sa kim mi zivimo. Ovo je zemlja cuda !

(subota, 23. feb 2019, 00:00) - FORum LIvii [neregistrovani]

ulagati u zadruge

Resenje za kompikovane probleme je uvek jednostavno.
Ulagati u formiranju i jacanju vec formiranih zadruga!
Cela EU ima poljoprivredu koja je organizovana na Kooperativama ili zadrugama.
Drzava treba ulagati u zadruge jednako kao sto ulaze u otvaranje novih fabrika .Sistemom , dinar za fabrike , dinar za poljoprivredu .
Time otvara nova radna mesta ali jos vaznije , sprecava umiranje sela !!!