Lek za grip u državnim apotekama u Beogradu i Nišu

Sa simptomima sličnim gripu za proteklih šest nedelja registrovano je više od 104.000 pacijenata. U težim slučajevima lekari preporučuju antivirusni lek Tamiflu za koji, kako kažu farmaceuti - ne postoji adekvatna zamena. Proveravali smo da li ga ima dovoljno u apotekama.

Od početka sezone gripa državne apoteke u Nišu nisu imale problema oko nabavke dovoljne količine "tamiflua".

"Imamo sve tri jačine, ali je najkritičnija doza od 75 miligrama, jer je u veleprodajama bilo najmanje”, kaže Tanja Arsić iz Apotekarska ustanove Niš.

U Zlatiborskom okrugu u privatnim apotekama ovog leka uglavnom nema, a u državnim apotekama nedostaje "tamiflu" od 75 mg, ali se optimalna terapijska doze za odrasle postiže kombinovanjem dva slabija leka.

„U početku smo nabavili onaj lek koji je bio na raspolaganju, a to su doze od 30 i 45 mg, koje zajedno daju dozu za odrasle, tako da je lek mogao da se koristi i za odrasle i za decu”, kaže Radoica Mišović, direktor Apoteka Užice.

Ovaj lek, koji svoju punu efikasnost dostiže ako se upotrebi najkasnije dva dana posle pojave simptoma, vrlo je teško nabaviti u zrenjaninskim apotekama, gde farmaceuti čekaju na isporuku novih količina. „Tamiflu” je teško nabaviti i u Šapcu gde, srećom, nije ni bilo velike potrebe za tim.

„Mi ga poručujemo samo u izuzetnim slučajevima, i to vrlo retko”, kaže dr Katarina Šimon, iz šabačkog Doma zdravlja. „Mi preporučujemo mirovanje i uzimanje lekova protiv temperature, tj. antipiretika.”

Tamiflu je moguće nabaviti samo uz izveštaj lekara, a cena je 2.700 do 3.200 dinara, u zavisnosti od jačine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво