Požega: Pomoć za porodicu Tešović

Gubitak oca Jovani Tešović nije doneo samo tugu nego i egzistencijalnu nesigurnost. Zato su požeški gimnazijalci odlučili da, zajedno sa roditeljima, ublaže životnu tragediju školske drugarice i pokušaju da joj obezbede uslove za novi početak.

Imala je samo godinu dana, kada su Jovani Tešović onkolozi konstatovali kancer. Ipak, rodila se u porodici koja se uvek hrabro nosila sa svim problemima.

"Sa našom drugom ćerkicom, koja je bila uz nas, stvarno dete za primer, kao što je i danas. I tako smo uspeli da se izborimo. Joka je pobedila svoju bolest, hvala bogu, ali je ostao hendikep i ostala je u kolicima", kaže Svjetlana Tešović, Jovanina majka.

Zbog toga je majka uvek morala da bude uz nju. Jedini prihod stizao je od oca Zorana koji je nekako uspevao, i posle gubitka posla u Vojsci Srbije, da radom zbrine porodicu. Njegova prerana smrt poremetila je sve: način života, planove. Ipak, Jovana kaže da je od oca dobila najvažniju lekciju: "Koliko god da je teško ne odustaješ, ne pokazuješ slabost, nego samo se smeješ i nastavljaš dalje".

A život u Prijanovićima, posebno zimi, nije nimalo bio lak za Tešoviće.

Iako je naizgled idiličan pejzaž, Zoran je svake zime svoju mezimicu nosio na rukama stazom, nekoliko stotina metara do asfalta.

Njegovim odlaskom i kuća će ostati nedovršena, zato su Jovanini drugari odlučili da, uz pomoć roditelja, nađu načina da se njihovoj drugarici omogući život kakav zaslužuje borac poput nje.

"Da se reši stambeno pitanje, odnosno da se ona preseli u Požegu, tj. da se nađe neki stan, kako bi lakše mogla da odlazi i do škole", predlaže Tanasije Mladenović, školski drug.

"Da Jovanu uvedemo u našu zajednicu, da nam je na oku svima svakodnevno i da živi srećno među svima nama", kaže Jelena Krmanović, predstavnik roditelja.

Nadaju se da će uspeti da ostvare taj plan uz podršku šire lokalne zajednice, kako bi drugarici priuštili slobodu kretanja, za koju na selu nema mogućnosti. Jovanina želja je da postane dramaturg, piše scenarija za filmove ili serije, a pisanje je i sada za nju neiscrpan izvor snage za životnu borbu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво