Rekordni izvoz valjevskog „Krušika” u godini jubileja

Valjevski „Krušik” obeležava osamdeset godina uspešnog rada. U godini jubileja, ova fabrika vojne opreme i naoružanja, beleži rekordan rast proizvodnje i izvoza.

Od fabrike „Vistad”, kako se u početku zvao, „Krušik” je u stalnom usponu i sada je simbol odbrambene industrije Srbije. Sankcije, a onda i bombardovanje nisu uništili fabriku pa je uz značajnu pomoć države, „Krušik” postao još moćnija kompanija za najsavremeniju proizvodnju vojne opreme i naoružanja, istaknuto je na svečanosti. 

Najbolje poslovne rezultate „Krušik” beleži u poslednje vreme. U proširenje raketnog i minobacačkog programa uložio je 35 miliona evra i osvajao svetsko tržište.

„Za nas radnike trenutno je najvažnije da imamo stabilan posao”, ističe Branko Janković. „Kupci dolaze. Krušik ima ugovorenih poslova za narednih par godina, ne samo za ovu godinu, tako da po pitanju stabilnosti ne brinemo za posao.”

Aleksandar Obućina kaže da rade na mašinama visokih tehnoloških mogućnosti:

„Fabrika je dosta modernizovana zadnjih godina, napredovala je. Uslovi su nam dobri, idealni.”

Osamdeset godina uspešnog rada „Krušik” je dočekao sa rekordnim izvozom od 109.000.000 dolara. Novi raketni i minobacački proizvodi omogućili su poslovni preokret i već se prodaju u sedamdeset zemalja, a najveći kupci su Sjedinjene Američke Države i zemlje Bliskog istoka.

„Ono što vam mogu reći i što svakako ohrabruje jeste to da imamo prelazne obaveze za 2019. godinu u iznosu od 126 miliona dolara”, kaže direktor „Krušika” Vladan Lukić. „A ugovori se potpisuju i tokom ove godine, što znači da imamo sigurnu uposlenost u naredne dve godine, što će reći i budućnost za radnike, i naravno za dobrobit Valjeva i okoline.”

Prosečna plata u „Krušiku” koji zapošljava 3.200 radnika je oko 52.000 dinara. Nova radna mesta otvara bez državnih subvencija. Pored vojne,  ima i fabrike lovačke municije i akumulatora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво