Nastavlja se rekonstrukcija dvorca u Bočaru

Obnova dvorca Heterlendi u banatskom selu Bočaru, koji je godinama bio tema sudskih sporenja zbog malverzacija, trebalo bi da počne narednih meseci. Planira se da radovi budu završeni za godinu dana.

Marko Popović iz Bočara ima zadak da povremeno obilazi imanje i dvorac Heterlendi izgrađen sredinom 19. veka. Pre 7 godina počela je rekonstrukcija, a onda je neočekivano prekinuta i zdanje je ostalo da propada.

Sada su za njegovu obnovu Opština Novi Bečej i Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojile dvanaest i po miliona dinara. Za godinu dvorac bi trebalo da dobije i novi izgled i novu namenu - da bude dnevni boravak za decu predškolskog i nižeg osnovnoškolskog uzrasta.

„Mislim da će to da puno pomogne selu, da selo ne izumre, da ljudi ostanu u Bočaru, da se mladi vrate ili bar da ovi što su tu ostanu i dalje”, kaže predsednik Saveta MZ Bočar Marko Popović.

Izgrađen u stilu secesije dvorac Heterlendi, mada je trenutno slika nebrige, opet bi mogao postati ponos novobečejskog sela Bočar.

Završen je projekat, dobijena je građevinska dozvola, a za usaglašavanje projektnih dokumenata biće potrebno još desetak dana.

„Može da se bukvalno krene u javnu nabavku za izvođenje građevinskih radova. Verujemo da negde do možda sredine maja ili početkom juna može da počne rekonstrukcija samog Heterlendija”, navodi Saša Maksimović, predsednik Opštine Novi Bečej.

Uz obnovu zapuštenog dvorca, uređenje pomoćnih objekata i parka, Bočar bi za godinu dana trebalo da dobije i sportsku salu.

broj komentara 0 pošalji komentar