Nezaposlenost u prokupačkoj opštini prošle godine smanjena za trećinu

Više od 2.000 nezaposlenih, tokom prošle godine, dobilo je posao u nekoj od kompanija koje su otvorene u Prokuplju. Da bi podstakla zapošljavanje, Opština je u različite programe uložila oko pedeset miliona dinara i očekuju se novi investitori.

Plata u Prokuplju je ispod republičkog proseka, pa mladi sve više odlaze u potrazi za boljim životom.

U proizvodnom sektoru najviše radnika zapošljava fabrika „Leoni”, gde radi više od 3.000 ljudi, ali sve više perspektive ima u razvoju malih porodičnih firmi i ulaganju u poljoprivredu. Dejan Joksimović, pored primarne poljoprivredne proizvodnje, bavi se i preradom voća i povrća, gde je zaposlio nove radnike.

„Počeli smo izgradnju nove hladnjače sa većim kapacitetom, jer prosto nas kooperanti teraju, vezuju se za nas i onda nas teraju da idemo u proširenje kapaciteta. Sad ćemo, probati ove godine nešto da vidimo, da li ćemo moći subvencije da dobijemo”, kaže privatni preduzetnik Dejan Joksimović.

Prema evidenciji NSZ, broj nezaposlenih, kojih je bilo 7.500, smanjen je gotovo za trećinu.

„Radili smo dosta aktivnosti vezano za aktuelnu politiku zapošljavanja, tako da je tokom prošle godine obuhvaćeno negde oko hiljadu lica i utrošeno je 130 miliona dinara za te aktivne mere”, navodi Žarko Stojanović iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Rešavanje problema nezaposlenosti predviđeno je lokalnim akcionim planom, pa u opštini smatraju da će povoljniji privredni ambijent doprineti bržem razvoju malih i srednjih preduzeća.

„Lokalna samouprava mastoji da privuče investiture i mi možemo da im ponudimo lokacije koje su infrastrukturno u potpunosti opremljene. Takođe možemo da ponudimo i subvencije, da se obuče radnici da se prekvalifikuju”, kaže Aleksandar Simonović, gradonačelnik Prokuplja.

Ovo područje ima potencijala i za veća ulaganja u poljoprivredu jer je Opština Prokuplje prva po proizvodnji oblačinske višnje i treća po proizvodnji šljive.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво