Rasinski okrug: Prekvalifikacijom do posla

Iako se na evidenciji kruševačke filijale NSZ nalazi oko 22.200 osoba iz Rasinskog okruga, procena je da kvalifikovanih radnika nema dovoljno. Za potrebe privrede, aktivnim merama zapošljavanja, realizovana su dva programa - obuka za tržište rada i obuka na zahtev poslodavca.

Svečane vojne uniforme, uz šezdesetak iskusnih krojača u aleksandrovačkoj kompaniji "Bramy" odnedavno šije i 11 novih radnica koje su s uspehom prošle program prekvalifikacije.

Sara Miljković, poljoprivredni tehničar, kaže da je posao lep i zanimljiv, i da su se dobro uklopile.

„Bila sam na birou devet godina. Onda su me zvali da dođem ovde. Sad nam zaista znači što smo došli. Naučili smo mnogo toga. Počeli smo da radimo. Primili su nas, nadam se da ćemo ovde i da ostanemo za stalno”, kaže Jelena Babić, poljoprivredni tehničar.

Za kompaniju koja se tekstilnom proizvodnjom bavi duže od četiri decenije, upošljavajući radnike iz Župe, Kruševca, Trstenika i Brusa, program obuke NSZ rešenje je višegodišnjeg problema.

„Bio je poslednji trenutak, za spas tekstilne industrije i naše firme jer mi smo gotovo ostali bez kvalifikovane radne snage. Ja se nadam da će takvih programa biti i u buduće i kako ćemo učestvovati u ovim programima tako ćemo i osposobljavati decu iz dualnog obrazovanja. Firma bez stručne radne snage nije firma i ne može da opstane na tržištu", naglašava Slavoljub Miljković, suvlasnik Kompanije „Brami”.

U NSZ očekuju da će programima prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika umanjiti deficit zanatskih zanimanja na tržištu.

„Meni je drago da smo imali pedesetak lica koja smo uključili kroz obuke za poznatog poslodavca. Očekujemo da 46 njih bude zaposleno. Kroz aktivne mere filijala Kruševac je prošle godine propustila 1293 lica, od toga je blizu 600 lica zaposleno, ostatak je ono što smo imali kroz druge mere aktine politike zapošljavanja kao što su program stručne prakse, javni radovi, obuke za tržište rada i drugo”, kaže Predrag Marković, direktor  Filijale NSZ, Kruševac.

Za realizaciju trinaest programa aktivnih mera zapošljavanja ove godine obezbeđeno je četiri milijarde dinara, 400 miliona više nego prošle.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво