Pet decenija Deliblatske kolonije

Pola veka likovne kolonije „Deliblatski pesak" obeležava se izložbama izabranih radova u Galeriji savremene umetnosti i Narodnom muzeju. Postavka "Svedočanstvo vremena" moći će da se vidi do 3. marta.

Osnivanje likovne kolonije pre 50 godina bio je smeo i vizionarski poduhvat nekoliko pančevačkih slikara. Grad je dobio manifestaciju koja je i danas jedna od najznačajnijih u kulturi, a umetnici priliku da se druže, razmenjuju iskustva i razvijaju u svakom smislu. 

 

Za pola veka stvoreno je bogatstvo od skoro 1.300 dela, a jedan deo toga može se videti na izložbama povodom ovog značajnog jubileja.

„U početku mi nismo imali jasan koncept. Želeli smo samo da slikamo i da budemo negde daleko od gradske buke, negde potpuno slobodni i da pokušamo da napravimo neka likovna dela”, kaže Čedomir Kesić, slikar i osnivač Kolonije.

„Kolonija je jako bila inspirativna za pejzažiste. Pejzaž se nigde ne uči, može se naučiti samo u prirodi. Drugim rečima, na Akademiji ne može, jer si tamo u zatvorenom prostoru", kaže Milan Jakšić, slikar i učesnik Kolonije.

Kroz Koloniju je prošlo 430 slikara, iz Pančeva, Srbije i inostranstva. Uvek se vodilo računa da budu zastupljene sve generacije, kako bi mladi učili od svojih starijih kolega.

Stojan Boškov, iz Kulturno-prosvetne zajednice Pančevo, ističe da je svako mogao da slika „po svome, da izražava svoju likovnu poetiku i traži svoj put:

„Kolonija je značajna i kao podsticaj razvoju slikarstva, jer je svake godine po nekoliko mladih ljudi upisivalo akademiju u zemlji ili inostranstvu.”

Svi radovi koji su ostali sa kolonija, najviše slike, ali i crteži i skulpture, popisani su i čuvaju se u depou Kulturno-prosvetne zajednice. Želja je da se obezbedi adekvatniji, klimatizovani prostor za ova dela, kako bi i buduće generacije, pa i turisti, mogli da uživaju u njima u godinama koje dolaze.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво