"Bela griva" u šabačkom pozorištu

„Bela griva”, u izvođenju šabačkih glumaca, priča je o poverenju, ljubavi i bliskosti dečaka i konja, ali i svih koji su radili na predstavi, upuštajući se u avanturu da naprave verziju kakva do sada nije viđena.

Gledaoci će predstavu doživljavati na različite načine, u zavisnosti od toga u kojoj grupi ulaze sa vodičem na scenu, tako da je mogu gledati i više puta.

 

„Deca učestvuju u izvođenju predstave tako što imaju različite zadatke, idu od jednog do drugog junaka koji učestvuju u Beloj grivi i sakupljaju priče od njih”, objašnjava rediteljka Irena Ristić. „Možda je manje klasično po tome što mogu da je gledaju na četiri različita načina.”

Prema rečima autorskog tima, predstava ima zadatak da se bori protiv dominacije poseda, sve zastupljenijeg i kod dece, i da ukaže na važnost principa jednakosti. Slojevita, razbija predrasude, jer se ne može gledati po navici.

„Postoje neke tzv. muke, male prepreke kojima ih učimo da samo uz pomoć nekog drugog, uz neku novu solidarnost mogu da stupe na scenu”, objašnjava Dragan Protić, iz Škart kolektiva (scena i kostim). „Onda, recimo, na samoj bini glumci govore istovremeno, pa smo na prvoj probi imali problem, kad su glumci rekli: Ma, daj, to je nemoguće!” 

Glumci su i autori priča. Oni najmlađi su u produkciju uložili školski raspust. Kažu da je vredelo, čak su naučili da sviraju zajedno, bez muzičkog iskustva.

„Volim da sviram i da pevam, tako da ni to nije nešto strano, generalno, umetnost mi nije strana, mislim da sam se dobro snašla”, kaže Jovana Omerović, iz Omladinskog kluba Šabačkog pozorišta.

Nežnu muziku iz predstave „Bela griva” koja će dotaći dečja srca, autor Boris Mladenović, izvešće i na otvaranju Pozorišnog kluba, koji na zadovoljstvo šabačke publike, ponovo radi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи