I Dimitrovgrad i Caribrod

Na zgradi lokalne samouprave Dimitrovgrad postavljena je i tabla sa tradicionalnim nazivom na bugarskom jeziku - Caribrod. Dvojezične table dobiće još neka sela, jer to omogućavaju novi zakoni kojima su unapređena prava nacionalnih manjina u Srbiji.

Bilo je i ranije pokušaja da se Dimitrovgradu vrati stari naziv Caribrod, ali na dva referenduma koji su održani, izašlo je manje od 50 odsto upisanih birača, a većina od onih koji su glasali bila je protiv.

 

„Kompromisno rešenje zadovoljava, po meni, apsolutno sve potrebe građana, bilo da su one emotivne ili istorijske prirode. Neko voli da živi u Caribrodu, neko u Dimirovgradu, meni je ovo najbolje rešenje, jer bilo kakva konfrontacija ne ide u prilog ni nacionalnoj manjini ni opštini", kaže dr Vladica Dimitrov, predsednik Opštine Dimitrovgrad.

Od 16. veka do 1950. godine ovaj grad zvao se Caribrod. Odlukom tadašnje Skupštine ime mu je promenjeno u Dimitrovgrad, po bugarskom revolucionaru Georgiju Dimitrovu.

„Ne želim da ulazim u analizu dela Georgija Dimitrova. Najvažnije je da danas postoji zakonska mogućnost da se upotrebljava bugarski naziv Caribrod. Zato je ovo važan istorijski momenat", kaže Radko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske.

Novim izmenama Zakona o matičnim knjigama Republike Srbije, nacionalne manjine moći će da upisiju pripadnost i svoja prezimena na tradicionalan način.

„Mi smo 2018. godine doneli niz zakonskih rešenja kojima su unapređena dosadašnja visoko postavljena prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srbiji i ovo je jedan od načina kako će se ta prava nadalje sprovoditi", navodi dr Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Sa tribine koja je održana u Dimitrovgradu poručeno je da će Srbija na putu ka Evropskoj uniji poboljšati položaj nacionalnih manjina i garantovati sva zakonska prava.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво