Pola veka mladih istraživača

Valjevo ove godine obeležava veliki jubilej: pola veka od osnivanja pokreta mladih istraživača. Na današnji dan osnovan je prvi klub kroz koji će proći generacije mladih baveći se naučno-istraživačkim radom i brigom o prirodi. Tokom godine biće upriličeni stručni skupovi, izložbe i knjiga o mladim istraživačima a danas je u Valjevu svečana akademija koja će okupiti sve članove pokreta.

Mladi istraživači su posebnost po kojoj je Valjevo prepoznato u svetu nauke i obrazovanja. Pola veka traje iskrena i originalna ideja koja je generacije mladih ljudi naučila da voli i brine o prirodi i da se bave naučno-istraživačkim radom. Nakon nekoliko godina neformalnog organizovanja grupe mladih entuzijasta i zaljubljenika u prirodu 1969. godine osnovan je u Klub mladih istraživača.

„Geografija Valjeva, priroda, kultura su veoma interesantni. pa je i Cvijić, proučavajući Petničku pećinu, ovaj kraj preporučio za letnju školu studenata Visoke škole u Beogradu.Tako je grupa mladih iz Petničke pećine krenula u Perućicu, jedinu prašumu u Evropi a onda se organizovala da ide dalje" kaže Dušan Mihajlović, osnivač i prvi predsednik Kluba mladih istraživača.

I već je prva akcija na Durmitoru potvrdila veliko interesovanje mladih valjevaca za istraživačke izazove. Pokret mladih istraživača se brzo širio u Srbiji, a u Valjevu je nastala Istraživačka stanica Petnica, u svetu poznata po radu sa mladim talentima, zaineteresovanim za nauku.

„Mladi istraživači su bili centar širenja amaterske nauke i na taj način stvarali klimu boljeg razumevanja - šta je nauka, šta je istraživački rad, - boljeg prihvatanja i podrške takvim aktivnostima i verovatno bi profesionalni istraživački rad u Srbiji bio siromašniji da nije bilo ovakvih istraživača" ističe Vigor Majić direktor Istraživačke stanice Petnica.

Od osnivanja do danas stasao je veliki broj uspešnih pojedinaca sa stečenim znanjem i veštinama koji su doprineli da kasnije postanu dobri profesionalci.

„Kao što je to bilo bitno istraživačima pre 5o godina i danas se trudimo da idemo u korak sa svetom. Tako smo osnovali grupu za IT tehnologije jer je to nova grana nauke" kaže Bogdan Radić, sadašnji predsednik Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda".

Istraživački centar Petnica je primer kako uspešno mogu da se prežive transformacije društva a da se i danas okuplja veliki broj mladih koje privlače nauka i priroda.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво