Svilajnac: Za više beba

Prošle godine na teritoriji opštine Svilajnac rođeno je 10 odsto više beba nego 2017. godine. Dosta je mladih koji su se posle završenog školovanja vratili u rodni grad i tu zasnovali porodice.

Pre osam godina posle završenog fakulteta Političkih nauka, Ivana se vratila u Svilajnac. Presudno je bilo zaposlenje, radi u opštinskoj službi za saradnju sa medijima, ali se ispostavilo da je i zasnivanje porodice mnogo lakše u manjem gradu.

"Samo se potvrdilo da je ta odluka bila prava jer zaista ovde u Svilajncu jeste na prvom mestu posao, zaposlenje, mogućnost da se razvijete u tom profesionalnom smislu, ali zaista imamo i sve uslove i sadržaje koji su neophodni za jedan normalan porodičan život i za odgajanje deteta”, kaže Ivana Todorov, iz pi-ar službe Opštine.

Dilemu da se iz Beograda vrati u Svilajnac nije imala ni Sara. Sa suprugom Aleksandrom i petomesečnom bebom svoje porodično gnezdo svili su u rodnom gradu. Oboje su zaposleni, što je kako kažu jedan od preduslova za lagodniji početak zajedničkog života.

"Ja sam često razgovarala i sa mojim kolegama sa fakulteta koji nisu imali nekog povoda da se vrate u svoje rodno mesto zato što tamo nije bilo prosto prilika za mlade, a u Svilajncu ima svega”, kaže Sara Stevanović, diplomirani ekonomista.

Kada iz velikog grada dođete u mesto sa svega dvadesetak hiljada stanovnika važno je da pored posla imate i dobar vrtić, sportsku halu, kulturne sadržaje.

"Zaposleni smo i ja i suprug, dete eto ide i na folklor, išla je i na gimnastiku, imamo sve neophodne i aktivnosti, evo malo smo nervozni”, kaže Katarina Tošić, diplomirana pravnica.

U lokalnoj samoupravi kažu da su mere populacione politike poput novčane podrške roditeljstvu bitne, ali da je mladim ljudima kvalitet života presudan. Nova radna mesta i podrška porodicama i u seoskoj sredini svakako ohrabruju Svilajnčane na proširenje porodice.

"Ne možete da tražite da se mladi ljudi vrate u jednu sredinu samo zato što su patriote, oni moraju da dobiju uslove za život, moraju da dobiju posao pa posle toga mogu da zasnuju porodicu. To je naš kapital za budućnost, mi sa tim ljudima razvijamo ovaj grad i oni su taj motor koji privlači druge mlade ljude”, navodi Predrag Milanović, predsednik Opštine Svilajnac.

Besplatni vrtići i u selima, obnovljene škole, zdravstvene ambulante, brojni besplatni programi za decu ali i odrasle, finansiranje vantelesnih oplodnji samo su neke od mera koje opština preduzima kako bi natalitet bio veći. Ipak svesni su toga da će mlade zadržati samo sa dobro plaćenim poslovima. Zato je prošle godine proširena slobodna zona, gde uspešno posluje 12 svetskih i domaćih firmi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи