Kruševac: 162 godine čitalaštva

Evropeizacija društva i formiranje građanske klase u Srbiji 19.veka, doveli su do osnivanja čitaonica širom Srbije. Prvu javnu čitaonicu novog doba na Balkanu, dobio je Beograd februara 1846. godine. Deceniju kasnije i Kruševac dobija Čitalište, preteču današnje Biblioteke.

Na inicijativu viđenih činovnika, bogatih trgovaca i zanatlija, 8.februara 1857. Visoko Popečiteljstvo prosvete daje saglasnost da Čitaonicu, koja prve godine okuplja 50 članova, dobije i Kruševac. Više je puta obnavljana, a tokom Drugog svetskog rata njenu ulogu preuzimaju školske knjižnice.

"Ono što dovodi do kontinuiteta delatnosti, nakon rata su sve te pojedinačne biblioteke spojene u jednu koja je zapravo ova današnja biblioteka koja danas broji 156.000 knjiga, ima 6.500 korisnika, ima svoju web stranicu, članica je virtuelne biblioteke Srbije. Elektronski katalog broji preko 65.000 zapisa. Naša zavičajna zbirka je digitalna", kaže mr Snežana Nenezić, direktorka Narodne biblioteke Kruševac.

U duhu vremena formirana je i savremena elektronska čitaonica, a da bi pisana reč stigla I do najudaljenijih korisnika pokrenuta je i biblioteka na točkovima koja će od ovog proleća obilaziti 22 sela.

"I kao novina u našem radu, to je formiranje umetničke kolekcije.To je projekat koji podržava osnaživanje kapaciteta ustanova kulture da se ti prostori oplemene delima savremenih umetnika. Ovde je u pitanju rad Vuk Ćuka i nadamo se da će ovaj prostor inspirativno da deluje na naše sugradjane", dodaje direktorka Nenezić.

Na svečanoj akademiji u čast najstarije kruševačke ustanove u kulturi dodeljene su nagrade saradnicima I najvernijim čitaocima, sa željom da se do narednog rodjendana iznadje novi prostor jer su zbog obima bibliotečke gradje potrebe duplo veće.

 



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи