Niš: Sećanje na princa poezije

Pre 58 godina, na današnji dan, umro je jedan od naših najznačajnijih pesnika 20. veka Branko Miljković. Za mnoge, okolnosti njegove smrti još su nerazjašnjene. Nišlije svom sugrađaninu odaju poštu svake godine.

Pesnik koga je, možda, ubila prejaka reč, pesnik koji je uzalud budi, ali svakako princ poezije - koji je sa samo 27 godina života ostavio neizbrisiv trag - Branko Miljković.

Silovitost njegove poezije, celokupnog stvaralaštva oslikava zapravo njegov život, delić toga smešten je u spomen-sobi u Nišu.

Njegova poezija se i danas čita, pedeset osam godina nakon smrti pesnika njegova je poezija i dalje živa, ističe pisac Goran Stanković.

Brankova poezija ne poznaje granice, sa njom žive učenici jedine škole u Srbiji koja nosi njegovo ime.

„To ime postaje deo njihovog identiteta”, naglašava Dragana Pešić Glavašević, bibliotekarka OŠ „Branko Miljković”. 

Čovek zagledan u svet ima pred sobom dve alternative: da oseti svoju ništavnost ili da se divi. Divljenje nas izjednačuje sa onim čime se divimo”, rekao je Miljković godinu dana pred smrt.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара