Premijera predstave „Naši” u Vršcu

Vršac je grad sa pozorišnom tradicijom dugom dva i po veka. Ipak, profesionalno pozorište dobili su tek 10. februara 1945. godine kada je na sceni izveden Sterijin „Kir Janja” Taj dan obeležen je premijerom.

Peredstava „Naši”, rađena po tekstu Milorada Nedovića Rikija, a u režiji Irfana Mensura predstavlja neobičan spoj filma i pozorišta.

„Sigurna sam da Vršac nikada nije imao ovakvu predstavu, čak nismo imali ni u gostima sličnu predstavu, ima puno video bimova, puno dešavanja na videu koja se prelivaju u scenu, to je neki Irfanov pečat neki njegov znak i mi smo zato predstavu nazvali pozorišni film”, kaže Martina Lazarević, direktorka Narodnog pozorišta „Sterija”.

Reč je o pitkoj melodrami koja prati sudbine srpskih gastarbajtera, koji su bolji život potražili u nekoj stranoj zemlji. Uglavnom se tamo nisu snašli, ali rodbinu u Srbiji i dalje lažu kako im je tamo dobro i da lepo žive. Pitanje je, kažu glumci, lažu li samo rodbinu ili i sebe.

„Možda kada je pisan taj komad, to je možda kraj prošlog veka i početak ovog, na žalost nije se puno toga promenilo ljudi i dalje odlaze trbuhom za kruhom daleko odavde, tako da je tema aktuelna skroz”, kaže glumac Petar Mihajilović.

Predstava „Naši” specifična je i zbog još dve činjenice, a to je da je prvi put napravljena koprodukcija sa profesionalnom scenom na rumunskom jeziku koja u vršačkom pozorištu postoji od 2003. godine i jedina je takva u zemlji, kao i da prvi put u jednoj predstavi učestvuju svi glumci vršačkog ansambla.

„Profesionalne scene na rumunskom - odradili smo ovaj posao i mislim da je obostrano zadovoljstvo da smo uspeli, bar po ovim reakcijama do sad kojih je bilo i mi kao glumci koji osećamo to da smo odradili vrlo dobru predstavu”, navodi glumac Jonel Kuđjija.

„Ovo pozorište je krenulo dobrim putem, krenulo je putem ozbiljnog srpskog pozorišta i ja mislim da Vršac zaslužuje dobro pozorište i zbog imena Sterija a zaslužuje i zbog toga što je Vršac na neki način jedna vrsta minijaturnog kulturnog centra kad govorimo o Srbiji”, kaže Irfan Mensur.

Predstava „Naši” izvedena je premijerno sinoć u Narodnom pozorištu „Sterija” i na taj način obežen je 74. rođendan jednog od najstarijih pozorišta u zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво