Lekar se vratio iz Nemačke u Vlastonice

Lekar Dalibor Stojanović, i pored ponuda iz inostranstva odlučio je da se vrati u rodno mesto Vlasotince. Ta opština, iako mala i nerazvijena, finansira zapošljavanje lekara i medicinskih sestara.

Ono što mnogi lekari i medicinski radnici godinama sanjaju da odu iz Srbije i dobiju posao i specijalizaciju u Nemačkoj Dalibor Stojanović jednostavno je odbio. 

Otišao je kod sestre i zeta, koji je takođe lekar, u Lajpcig dobio ugovor ali se vratio u svoje rodno Vlasotince. Sada radi u službi hitne pomoći.

„Ja sam se rodio ovde, ovde sam se školovao i sebe u suštini vidim u tom procesu rada u zemlji u kojoj sam odrastao. Najbolje je onde gde se najbolje osećaš”, kaže doktor Dalibor Stojanović iz službe hitne pomoći u Vlasotincu.

Pre odlaska u Nemačku Dalibor je kao lekar radio u Nišu, Požarevcu i Kučevu. Iako mladi stručnjaci u Nemačkoj imaju mnogo veće mogućnosti da se usavršavaju i bolje zaradđuju, Dalibor hoće da se profesionalno ostvari u Srbiji.

„Ja sam u Nemačkoj dobio ponudu za zasnivanje radnog odnosa i specijalizaciju iz oblasti anestezije, reinematologije, intenzivne terapije i terapije bola, ali sam se vratio u Srbiju i to zamenio volonterskom specijalizacijom iz iste oblasti”, kaže doktor Stojanović.

Kolege u vlasotinačkom Domu zdravlja nisu verovali da će se Dalibor iz Nemačke brzo vratiti. Njegov potez im mnogo znači, jer pokrivaju veliku i razuđenu teritoriju, a lekara specijalista nema dovoljno.

„Pri polasku mi smo se pozdravili, on je rekao neću da se pozdravljam ja ću da se vratim, evo idem čisto da sebi ne zamerim nekad u životu”, navodi doktorka Milena Stanković Mitrović, direktorka Doma zdravlja u Vlasotincu. 

Kako bi sprečila odlazak mladih stručnjaka opština Vlasotince iz svog budžeta preko projekta vrednog skoro 33 miliona dinara finansira radni odnos za 14 lekara i još 14 medicinskih radnika.

„Vlasotince ima budućnost, i ako je on odlučio da se vrati, verujem da će i drugi iz drugih struka odlučiti da se vrate i započnu svoj posao ne samo u državnim institucijama”, navodi Zoran Todorović, predsednik opštine Vlasotince.

Vlasotinčani su ponosni na svog doktora Dalibora. Njegov primer pokazuje da mladi stručnjaci moraju da veruju svojoj državi. Zbog toga je i sistemska podrška ljudima kao što je Dalibor Stojanović neophodna kako bi klatno migracije počelo da se pomera na drugu stranu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се