Lekar se vratio iz Nemačke u Vlastonice

Lekar Dalibor Stojanović, i pored ponuda iz inostranstva odlučio je da se vrati u rodno mesto Vlasotince. Ta opština, iako mala i nerazvijena, finansira zapošljavanje lekara i medicinskih sestara.

Ono što mnogi lekari i medicinski radnici godinama sanjaju da odu iz Srbije i dobiju posao i specijalizaciju u Nemačkoj Dalibor Stojanović jednostavno je odbio. 

Otišao je kod sestre i zeta, koji je takođe lekar, u Lajpcig dobio ugovor ali se vratio u svoje rodno Vlasotince. Sada radi u službi hitne pomoći.

„Ja sam se rodio ovde, ovde sam se školovao i sebe u suštini vidim u tom procesu rada u zemlji u kojoj sam odrastao. Najbolje je onde gde se najbolje osećaš”, kaže doktor Dalibor Stojanović iz službe hitne pomoći u Vlasotincu.

Pre odlaska u Nemačku Dalibor je kao lekar radio u Nišu, Požarevcu i Kučevu. Iako mladi stručnjaci u Nemačkoj imaju mnogo veće mogućnosti da se usavršavaju i bolje zaradđuju, Dalibor hoće da se profesionalno ostvari u Srbiji.

„Ja sam u Nemačkoj dobio ponudu za zasnivanje radnog odnosa i specijalizaciju iz oblasti anestezije, reinematologije, intenzivne terapije i terapije bola, ali sam se vratio u Srbiju i to zamenio volonterskom specijalizacijom iz iste oblasti”, kaže doktor Stojanović.

Kolege u vlasotinačkom Domu zdravlja nisu verovali da će se Dalibor iz Nemačke brzo vratiti. Njegov potez im mnogo znači, jer pokrivaju veliku i razuđenu teritoriju, a lekara specijalista nema dovoljno.

„Pri polasku mi smo se pozdravili, on je rekao neću da se pozdravljam ja ću da se vratim, evo idem čisto da sebi ne zamerim nekad u životu”, navodi doktorka Milena Stanković Mitrović, direktorka Doma zdravlja u Vlasotincu. 

Kako bi sprečila odlazak mladih stručnjaka opština Vlasotince iz svog budžeta preko projekta vrednog skoro 33 miliona dinara finansira radni odnos za 14 lekara i još 14 medicinskih radnika.

„Vlasotince ima budućnost, i ako je on odlučio da se vrati, verujem da će i drugi iz drugih struka odlučiti da se vrate i započnu svoj posao ne samo u državnim institucijama”, navodi Zoran Todorović, predsednik opštine Vlasotince.

Vlasotinčani su ponosni na svog doktora Dalibora. Njegov primer pokazuje da mladi stručnjaci moraju da veruju svojoj državi. Zbog toga je i sistemska podrška ljudima kao što je Dalibor Stojanović neophodna kako bi klatno migracije počelo da se pomera na drugu stranu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. feb 2019, 19:30)
anonymous [neregistrovani]

Realnost

Daliborova prica me uopste ne cudi. Dalibor je u Nemackoj jednostavno spoznao realnost. Da bi neko uspeo u Nemackoj kao lekar i postao nemacki doktor treba mnogo vode da protekne i Rajnom i Majnom. Velika vecina nasih lekara sto ode u Nemacku ne radi posao na nivou nemackog lekara, mnogi su ili pomocni lekari ili rade kao visi medicinski tehnicari ili medicinske sestre. O tome se u Srbiji veoma malo zna jer oni to kriju. Da bi se zavrsila nemacka specijalizacija i dobio Status nemackog doktora treba poznavati jezik gotovo na nivou maternjeg jezika a to je za lekare koji odu u Nemacku sa 30-tak godina prakticno nemoguce.