Užice: Cisterne do puštanja u rad nove fabrike vode

Od danas, Užičani će se vodom za piće snabdevati iz cisterni. To je neophodno zbog puštanja u rad modernizovane Fabrike vode i ponovnog vraćanja na snabdevanje sa akumulacije Vrutci, koja pet godina nije bila u upotrebi zbog prisustva algi.

Od ponedeljka, do nove tehnološke linije u Fabrici i distributivne mreže u gradu, umesto sa Sušičkih vrela, voda ponovo stiže sa Vrutaka, ali do zvanične potvrde, njenog kvaliteta može se koristiti samo za sanitarno - higijenske potreba.

Do tada će se građani, sve ustanove i privreda, vodom za piće snabdevati iz mobilnih i stacionarnih cisterni koje su raspoređene na 73 lokacije po gradu.

Osim toga, oko 10 hiljada boca flaširane vode podeljeno je Bolnici, Domu za stare, Domu učenika i vrtićima.

Inače, za projekat rekonstrukcije i dogradnje fabrike vode, u protekle tri godine Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izdvoilo je 650 miliona dinara, grad 80 miliona, i JKP „Vodovod", 50 miliona dinara. Modernizacijom je obuhvaćeno više tehnoloških linija.

„Što se tiče novih tehnoloških linija dobijen je objekat bistrenja, takozvani objekat flokulacije i koagulacije, zatim objekat ozoniranja jedan od najvažnijih objekata za ovu preradu koju mi želimo. Novi objekat je objekat filtera sa aktivnim ugljem takozvani gaofiltera i novi objekat je objekat lagune gde se mulj iz proizvodnog procesa taloži posle prerade vode. Institut Jaroslav Černi koji je idejni tvorac ove tehnologije je rekao i tvrdi da neće nikakvih problema biti i ako se pojave alge, kojih trenutno u akumulaciji Vrutci, hvala Bogu nema, pa nam to pojednostavljuje proces prerade vode i znatno pojeftinjuje. A naravno da je proces tehnološki predviđen i za neke mnogo gore situacije nego što su sada”, kaže Dragoljub Kostić, član Gradskog veća.

Prvo uzorkovanje vode biće urađeno danas. Slede potom još dva i uz, kako se očekuje pozitivne rezultate, Užičani će pijaću i vodu za pripremanje hrane, dobiti za najviše devet dana, odnosno do 20. februara.

broj komentara 0 pošalji komentar