Novi pravilnici zbunjuju poljoprivrednke

Za dva meseca doneta su dva Pravilnika o upisu i registraciji, i obnovi poljoprivrednih gazdinstava. Šabac je jedan od gradova sa najviše registrovanih gazdinstava.

Većina poljoprivrednika je zbunjena, i nije upoznata sa novim izmenama. Iako je januaru rečeno da će svi morati da obnove gadinstvo, sada to nisu u obavezi. Novim Pravilnikom koji je primenjuje od drugog februara, samo oni koji imaju promenu podataka u odnosu na prethodnu godinu, obavezni su da izvrše obnovu u roku od 30 dana od nastanaka te promene.

Najveća novina za poljoprivrednike je da umesto samo u martu i aprilu, gazdnistvo sada mogu da obnove u Upravi za trezor tokom cele godine. Bez registrovanog gazdinstva i subvencija poljoprivredna proizvodnja je nezamisliva, a put do njih je za većinu poljoprivrednika teži, je kažu, od rada na njivi.

„Kako ću biti upućen, kod nas u selu treba nam knjigovođa da nam vodi. Ne možemo mi seljaci da uđemo u to. Samo ako nešto nisi propratio, ti ništa ne znaš, kako ti sve to da stigneš”, kaže Rade Alimpić, iz Nakučana. 

„Za papire treba puno vremena, pogotovo ko ne zna. Taj ima mnogo vremena da potroši”, žali se i Živorad Aleksić, iz Krivaje.

„Svake godine se nešto menja, da se ubacuje nova zemlja. To oduzima dosta vremena, treba nam uverenje iz katastra, i još neke stvari koje nam stvarno prave probleme. To treba jednom da se reši na deset godina, ovako je stop, evo novog pravilnika koji važi deset godina”, navodi Dragan Marinković, iz Bogosavca.

Poljoprivrednici su u obavezi da u Upravi za trezor prijave svaki novi ugovor o zakupu zemljišta, ustupanju na korišćenje i promeni vlasničke strukture.

„Obavezno se dostavaju i podaci o vrsti poljoprivrednim kulturama, površinama, o vrsti životinja, i broju HIB gazdinstva i veličini poseda i osnovu korišćenja zemljišta. Ukoliko ne prijave promene, to je vrlo rizično, jer mogu da odu u pasivan status. Kada odu u pasivan status, oni uopšte nemaju pravo da podnose zahtev ni za jedan podsticaj u poljoprivredi i ruralnom razovju”, objašnjava Mirjana Milošević iz PSSS u Šapcu.

U Srbiji je registrovano oko 443.000 poljoprivrednik gazdnistava. Nešto više od 60.000 je u pasivnom statusu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво