Grip i u Čačku

Epidemija gripa prijavljena je i na teritoriji Moravičkog okruga. Zbog porasta broja obolelih, sa simptomima sličnim gripu, epidemija je prijavljena u sve četiri opštine Moravičkog okruga.

Zavod za javno zdravlje u Čačku prijavio je epidemiju gripa na teritoriji Moravičkog okruga.

Epidemija je prijavljena zbog porasta broja obolelih od oboljenja sličnih gripu u Čačku i opštinama Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravlje u Čačku, beleži se povećanje broja novoobolelih, naročito u prethodne dve nedelje. U poslednjoj nedelji bilo je 349 novih slučajeva, što je, kako navode, daleko iznad praga srednjeg intenziteta za okrug.

„Nažalost, na Odeljenju intenzivnog lečenja primljeno je šest pacijenata od kojih su četiri na mehaničkoj ventilaciji, a dva pacijenta su u teškom, ozbiljnom zdravstvenom stanju, vitalno su ugroženi”, kaže dr Biljana Kočović, portparolka Opšte bolnice u Čačku. „Kod jednog od dvojice vitalno ugroženih pacijenata izolovan je virus gripa AH1N1. Oni su pod 24-satnim nadzorom lekara iz jedinice intenzivnog lečenja i borba za njihov život se nastavlja.” 

Na teritoriji Moravičkog okruga registrovana su, odnosno potvrđena tri slučaja gripa, dr Davor Obrenić, iz Zavoda za javno zdravlje u Čačku:

„Sva tri slučaja su grip A, tip AH1. Od toga su dva slučaja deca školskog uzrasta, a jedan potvrđen slučaj gripa je kod lica preko 65 godina starosti, hroničnog bolesnika.”

U čačanskoj bolnici povećan je priliv pacijenata sa respiratornim infekcijama. Na odeljenju intenzivnog lečenja je šest pacijenata. Neki od njih su u veoma teškom stanju.

Pet dana od proglašenja epidemije u Užicu, na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice je pedeset pacijenata sa simptomima sličnim gripu. Osmoro životno ugroženih pacijenata je na intenzivnoj nezi, na aparatima za disanje.

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje „Batut”, u Srbiji je oko 85.000 obolelih, a epidemiolizi upozoravaju da će taj broj rasti u narednom periodu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи