Krivaja u Bačkoj Topoli jedan od najzagađenijih vodotokova u Srbiji

Ekološki pokret „Za sadašnjost i budućnost” iz Bačke Topole, ukazuje nadležnima da je poslednji trenutak da se spase reka Krivaja. Do sada su ekolozi u Bačkoj Topoli organizovali 53 protestna okupljanja.

Reka Krivaja je duga oko 100 kilometara, krivudava je, uska i relativno plitka. Zato se svako zagađenje odmah primeti. U Industrijskoj zoni u Bačkoj Topoli smeštena je mesoprerađivačka industrija, prerađuje se svinjsko i pileće meso, ali i ostaci od te proizvodnje.

Otpadne vode završavaju u Krivaji, koja toliku količinu materija organskog porekla ne može da izdrži. Organske materije se raspadaju, troše kiseonik u vodi, uništava se živi svet, a u priobalju se oseća smrad, kažu nam građani i ekolozi.

Do Bačke Topole reka je bistra, a od naselja postaje mutna. Sneg koji je danas pao samo je maskirao problem.

„Vidite boju reke koja je onako sivkasta, pena se jako lepo vidi, vidi se da nema života u njoj. I ono što je iznad mosta to deluje da je led, a nije led to je mast, okorela mast koja tako stoji jer je tu zapela i to je navodno, kažu kolege lovci, da je tako nekad debela da mogu i lovački kerovi preko nje da pređu”, kaže Peter Červenak, predsednik Ekološkog pokreta.

„Vode po svojoj čistoći se kategorišu u pet grupa. Ta peta kategorija je kategorija kanalizacije, tako da je to postala zapravo jedna otvorena kanalizacija. Života u njoj, nizvodno od Bačke Topole pa sve do negde Feketića nema”, objašnjava ekološka aktivistkinja Ildiko Menđan Pletikosić.

„Svim preduzećima naložene mere da se uradi akcioni plan u kojim bi se realizovali, da bi se te granične mere svele u dozvoljene vrednosti. Rokovi su različiti za različita preduzeća, s obzirom da pojedina preduzeća ne moraju imati obavezu integrisane dozvole, onda su ti rokovi do kraja 2025. godine. Što se tiče preduzeća koja imaju integrisanu dozvole ti rokovi i vrednosti mogu biti usklađeni sa zakonom o integrisanom sprečavanju kontrole zagađivanja životne sredine i ti rokovi, u ovom trenutku, su do 2020. godine”, navodi Dragan Sekulić, inspektor zaštite životne sredine.

Pokušali smo da čujemo mišljenje o rešenju ovog problema od lokalne samouprave, ali nam nisu odgovorili na zahtev.

Sa druge strane jedna od kompanija koja se u izveštaju inspektora pominje kao zagađivač „Žibel” je prihvatila naš zahtev za razgovor, nisu želeli pred kamere, ali su istakli da je u završnoj fazi izgradnja primarnog prečistača za otpadne vode i da su oni taj projekat pokrenuli samoinicijativno.

U Ekološkom pokretu su nam rekli da će proteste nastavljati svakog 17. u mesecu i ubuduće.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара