Oporavak pirotskog „Tigra”

Posle višegodišnje borbe za opstanak, pre svega zbog ogromnih dugovanja, pirotski „Tigar" ponovo je „stao na svoje noge”, a 2018. godina bila je prekretnica za tu kompaniju. Konverzijom dugova, država je postala njen većinski vlasnik, a zahvaljujući proverenim poslovnim partnerima i osvajanjem novih tržišta, „Tigar” je ponovo postao lider u proizvodnji gumene obuće u Evropi, sa projektovanom proizvodnjom od 3 miliona pari godišnje.

Povećan obim posla i  stoprocentna upošljenost kapaciteta, vratili su nadu radnicima da prebrode teške izazove sa kojima su se suočavali u proteklom periodu. Raduje ih što nastavljaju 83-godišnju tradiciju i rade ono što najbolje umeju - sve vrste gumene obuće za kupce u čitavom svetu.

„Sve se menja na bolje, bilo je i kritičnih situacija, ali sada je bolje...imamo redovnu platu, zarada je dobra...ali može uvek i bolje”, kaže radnica Tamara Jovanović.

„Radimo 3 smene-verižni sistem. Teško je noću, ali navikavamo se, borimo se za svoja radna mesta, za budućnost. Generalno smo zadovoljni”, navodi radnik Miljan Stojiljković.

1.200 radnika izrađuje najzahtevniju gumenu obuću za strateške kupce u Finskoj, Danskoj i Rumuniji, a povećan je i izvoz zaštitnog programa na tržišta Poljske, Hong Honga i Kanade.

„Deset miliona evra smo imali realizacije što se tiče inostranih tržišta. Podigli smo proizvodnju za neka 22 procenta, a 36 odsto više izvoza imamo nego prošle godine - ako pričamo o fabrici obuće. A ono što je, za mene lično, možda i najznačajnije je da smo sa „Tehničkom gumom" koja je naša manja fabrika, posle 30 godina, prvi put pozitivni”, navodi Vladimir Ilić, generalni direktor fabrike „Tigar AD” u Pirotu.

Realizacijom socijalnog programa oko 300 radnika dobrovoljno je otišlo iz kompanije. Uskoro su pred pirotskim „Tigrom” novi izazovi - očekuje ih usvajanje novog UPPR-a, koji bi trebalo da ih dodatno rastereti velikih dugovanja iz prethodnog perioda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара