Ljubav jača od politike

On je mačvanski heroj sa Košara sa dva ordena, a ona je iz Holandije, jedne od zemalja koje su bombardovale Srbiju. Marijane Ruten i Siniša Jeftić poručuju da je ljubav iznad politike. Dan početka NATO agresije oni će ove godine obeležiti kao godišnjicu venčanja.

Navikla se na smederevac, obožava sarmu, goste na porodičnoj slavi u Sovljaku dočekivala je kafom. Najsrećnija će biti kada dobije naš pasoš, a za početak joj je uz burmu dovoljna i viza od godinu dana. Za Holanđanku Marijane Ruten Srbija je životni put.

"Zbog svega što je drugačije od Holandije – priroda, ljudi, tradicija i domaće stvari, rakija, meso, mleko", kaže Marijane Ruten Jevtić iz Holandije.

Dok je ona od malena zavolela naša brda i gostoprimstvo, Siniši, ranjenom na Košarama i sa dva ordena, i pomisao na zemlje iz NATO agresije izazivala je revolt. Susret u Varvarinu prošle godine bio je presudan.

"Ja sam dokaz da je ljubav iznad politike, da mi je neko rekao pre 19 godina da ja mogu da volim taj narod, da uvažavam holandski narod – ne bih mu poverovao. Mi smo se simbolično venčali na dan bombardovanja,  da pokažemo da može ljubav da pobedi rat, da nešto promenimo od tog datuma", objašnjava Siniša Jevtić iz Sovljaka.

Za sponu dva naroda bračnom paru Jevtić – i zahvalnica vojske, za bračnu sponu kumovski potpis komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića. Ljubav prema Srbiji, mačvanska snajka kaže – njoj je simbol i vodilja.

"Zapad nas ne poštuje, snajka me poštuje, prihvatila je naše običaje, našu tradiciju", kaže Sinišin otac Sava Jevtić, a majka Vida dodaje i da snaha pomaže: "Kad smo brali maline letos, ona ujutru ustane rano sa nama”

"Plan je da povežemo dva naroda putem turizma uz etno-selo koje pravimo u okolini Kruševca" navodi Siniša, a njegova supruga Marijana naglašava: "Da vide kako je lepa moja Srbija, da vide zašto živim ovde."

Oslikane motivima od Drine do Rasine, Mačve i Holandije, etno-kuće u Lipovcu skoro su završene. Kada ovih dana krenu u goste prijateljima na zapadu, poneće bundevu. Dulek pita omiljena je poslastica gospođe Ruten Jevtić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво