Život pored Koridora 10

Meštanima grdeličkog sela Graovo neophodan je novi most, umesto dotrajalog visećeg, i pristupni putevi do Koridora 10. To bi potpuno promenilo život u tom planinskom selu.

Razbacano po mahalama, potpuno skriveno u brdu iznad Južne Morave, bez ikakvih putokaza – do Graova utabanim makadamskim putem vode samo srce i koreni. Graovčani su sve stariji i umorniji.

"Bez puta smo, to je najveći problem. Ima šest kilometara do Grdelice", kaže Miroslav Mladenović, meštanin Graova.

Kroz selo asfalt, ali za mahale već moraju čizme. Trenutno jedini način da se stigne do zaseoka Terezinci je terensko vozilo i, naravno, iskusan vozač.

"Ovaj put bi trebao da se sanira, da se uradi, bar malo da se popravi, da se uradi da funkcioniše dobro", kaže Dragoslav Stojanović, meštanin Graova.

Dvadesetak ljudi ovde decenijama većim delom godine žive zarobljeni u blatu. A novi, moderni put – kao na dlanu.

"Sve što smo imali mi smo uložili, napravili smo novu kuću. Ne zna se, možda će deca tu da ostanu da žive", navodi Žaklina Stojković iz mahale Terezinci.

Ni desno ka centru sela, ni levo ka auto-putu i susednom Palojcu i obližnjem Predejanu, gde su prodavnice i škola. Sada je još teže jer je trasa Koridora presekla jedinu vezu koju su, samo peške više od 40 godina, imali preko visećeg mosta. Zahvaljujući "Koridorima Srbije" lepši, drugačiji život nadohvat je ruke.

"Mi smo praktično spremni da počnemo sa radovima, čeka se projektna dokumetnacija i građevinska dozvola i dodao bih još da je lokacija mosta utvrđena. Imali smo dve opcije. Opredelili smo se za opciju koja omogućava najbržu realizaciju", objašnjava Leonid Vuković, šef sektora Jug JP "Koridori Srbije".

Uradiće "Koridori Srbije" i pristupne puteve, ali grad Leskovac mora hitrije da završi svu neophodnu tehničku dokumentaciju, da izgradi i vezu sa ostatkom sela.

"Da se razmišlja i o ovom putnom pravcu kako bi se povezao na ovaj most koji će imati, i širina će biti dovoljna za drumski saobraćaj", navodi Staniša Stojković, inženjer JP "Urbanizam i izgradnja" iz Leskovca.

Lakše, brže, kraće bar pet kilometara, bilo bi za sve meštane, njih oko 200. Stanovnicima Terezinaca, sigurno je, zahvaljujući "Koridorima Srbije", blato i prelaz preko nesigurnog mosta biće uskoro – ružno sećanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара