Stanje vinograda u okolini Subotice

Vinogradari Subotičko-horgoške peščare tradicionalno u januaru, na Dan Svetog Vinka, zaštitnika vinara, organizovano posećuju vinograde i proveravaju u kom stanju je vinova loza. Sa njima je bila naša subotička ekipa.

Vinski vitezovi u prvoj ovogodišnjoj misiji u vinogradu Petra Dulića u Tavankutu - provera zdravlja lastara i okaca.

"Sve je sazrelo kako treba, vidi se da je dobro negovano, tako da je sve u redu", kaže Ferenc Šinka, vinogradar sa Palića.

Iako su biljke trenutno u dobrom stanju, proizvođači vina strahuju od mrazeva koji su prošle godine odneli polovinu roda.

"U međuvremenu je bilo nekoliko mraznih noći, ali ne tako jakih da bi naškodilo vinogradima I mi za sada možemo da kažemo da su vinogradi u vrlo dobrom stanju", navodi Dragutin Miljković, iz Vinskog reda "Arena Zabatkiensis", Subotica.

Snežne padavine pogoduju vinovoj lozi, tvrde vinogradari.

O tome Petar Čuvardić, vinogradar sa Kelebije kaže: "Vlaga koja nam je potrebna, a nismo je imali u jesenjem periodu, ona će nam vrlo dobro doći".

Na severu Srbije običaji nalažu da se u zimski obilazak vinograda ide sa kobasicama i vinom.

"Zalivanje je da puno rodi, da bude izdašna vinova loza, da bude puno grožđa, a za pudara-vinogradara se kači kobasica, jer su to i teški i lepi fizički poslovi, da se on okrepi, da cele godine ima šta jesti i piti", objašnjava Miograd Kujundžić, vinogradar iz Subotice.

Sledeći susret vinogradari Subotičko-horgoške peščare zakazali su za 14. februar - Dan Svetog Trifuna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво