Zavejani putevi ka sjeničkim selima, ukinuta vanredna situacija u Lučanima

Putevi do kuća Sjeničko-pešterske visoravni i dalje su zavejani. Vetar i niske temperature noću prave dodatne probleme žiteljima i putarima. Vanredna situacija u Lučanima je, međutim, ukinuta.

Sneg koji putari uklone danju, vetar ponovo nanese noću, pa većina puteva koji vode do sela na Sjeničko-pešterskoj visoravni raščišćavaju se više puta.

"U zadnjih 10 dana neki putevi su i po treći put očišćeni. Trudimo se da stignemo do svake kuće. Možda je nemoguće stići do svih, ali trudimo se da otvorimo svaku kuću", kaže Aleksa Biočanin, koordinator Opštinske službe za čišćenje.

Uprkos naporima putara, zbog konfiguracije terena, do pojedinih kuća, teško je stići. Neki zbog toga negoduju.

"Ovaj je došao u osam sati uveče. Ja sam ovde bio u sobi. Trk oni se već okreću. Oni doduše videše i stadoše. Ja gore izađem da otvorim vratnicu da mi ovo očiste. Kaže vratnica je zatvorena... Ova mašina ne može da se vrati, kao prevrnuće se", kaže Dimitrije Vulović, meštanin sela Plana.

Fadil Hukić, bagerista objašnjava: "Stigli smo do jedne kapije, ne znam kako se tačno zove gazda. Tu se nalazila kapija drvena koja je teška nekih 200 kg ili 300 kg koju sam nisam mogao da podignem."

I prodavci mleka moraju da se sami snalaze da dođu do glavnog puta dokle može da stigne vozilo mlekare, od toga žive.

"Ako se ne očisti na vrijeme mi moramo svi meštani MZ Trijebin na leđima ili na sankama da nosimo mleka do glavnog puta", kaže Rasim Kolašinac, poljoprivrednik.

"Vidiš koji je kijamet. Ne mogu mašine da raščiste, da je imalo 10 mašina ne bi moglo juče da se postigne", navodi Murat Kolašinac.

Opština Sjenica održava 1500 kilometara loklanih nekategorisanih puteva.

"Uspeli smo da 95 odsto tih puteva očistimo. Osnovni naš zadatak je bio da stignemo do svih centara svih Mesnih zajednica, da putevi za decu koja idu u škole budu dostupni, naravno za sve one bolesnike", kaže Rade Rakonjac, pomoćnik predsednika opštine Sjenica.

Do kraja dana, najavljeno je da će put do svake kuće na Sjeničko-pešterskoj visoravni biti prohodan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво