Ruski kutak u Vranju

U Gimnaziji „Bora Stanković” u Vranju već godinu dana radi „Ruski kutak”. Uz pomoć naprednih tehnologija tu se održava nastava iz ruskog jezika i književnosti, a putem skajpa i komunicija sa vršnjacima iz Rusije.

Rezultat saradnje Gimnazije „Bora Stanković” sa Fizičko matematičkim licejem iz Vladikavkaza je „Ruski kutak”. Učenici i profesori su dobili priliku da razmenjuju iskustva i međusobno se posećuju. Jedna grupa učenika se vratila iz Rusije, a druga se priprema.

„Jedina stvar koja mi je upala u oko koja se znatno razlikuje jeste da oni tamo strogo nose uniforme, što bi eto možda bilo dobro da i mi uvedemo kod nas”, kaže učenica Anđela Manić, a učiteljica Melanija Stojilković dodaje:

„Oduvek sam želela da idem tamo pa sam čak maštala o tome i da studiram u Rusiji, što će mi se možda i ostvariti nakon ove posete.”

Na stručnoj praksi u Gimnaziji je i student belgorodske Duhovne seminarije Nenad Bojkov, on je u Rusiji četiri godine.

„Srbi veoma dobro žive u Rusiji. Šetajući jednom razgovarao sam sa roditeljima na srpskom. Jedan od prolaznika mi je prišao i zagrlio me zato što sam Srbin”, kaže Nenad Bojkov, student na praksi.

„Oni će verovatno putem ove razmene imati mogućnost da se upoznaju sa radom fakulteta, ali naravno, da se ta saradnja ostvari, da zapravo vide na licu mesta kako se odvija ta nastava na tom fakultetu”, kaže Suzana Mišić Stanković, direktor Gimnazije „Bora Stanković" u Vranju.

Ruski kutak otvoren je prošle godine. Ovde učenici vranjske Gimnazije komuniciraju sa svojim drugovima iz Rusije.

Imaju priliku da čitaju knjige na ruskom jeziku, neke su dobili od donatora, a neke su im stigle iz Rusije.

„Čujemo se preko skajpa sa vršnjacima iz Rusije, ali i sa nekim starijim učenicima i studentima, koji nam govore o svojim iskustvima, ali i prednostima i manama o studiranju”, kaže učenica Teodora Stojković.

„Ovaj kutak nije samo Ruski kutak, on je zapravo sveslovenski čija su vrata uvek otvorena za sve oni koji teže očuvanju i negovanju ćirilice, pravoslavlja i pravih vrednosti”, objašnjava Danijela Spasić, profesor ruskog jezika.

U Ruskom kutku uskoro će biti otvoreno Udruženje koje će okupljati Ruse iz Pčinjskog okruga koji tu žive još od boljševičke revolucije, ali ima i onih koji su došli zbog posla ili ljubavi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи