Kuršumlija: Novčana pomoć za svaku bebu

Jedna od najsiromašnijh opština u Srbiji, Kuršumlija, kako bi zadržala mlade, i ove godine iz budžeta izdvaja značajna sredstva za podsticaj nataliteta. Porodice sa troje i više dece novac dobijaju dok deca ne navrše 18 meseci.

Diplomirani ekonomista Marija Todorović, iako bez zaposlenja, odlučila se na rađanje trećeg deteta. Ona od opštine Kuršumlija, pored jednokratne pomoći, koju je dobila po rođenju deteta, prima i mesečnu nadoknadu dok dete ne napuni 18 meseci. Novčanu pomoć je dobila i od Kompanije „Planinka” u iznosu od 10 hiljada dinara.

„Ja sam želela da rodim treće dete, zaista, smatram da dece nikad dosta, možda se odlučim i za četvrto, videćemo. Smatram da je ova pomoć dobrodošla, prvenstveno zbog nege dece i da se deci kupe osnovne stvari, koje su im potrebne”, kaže Marija Todorović.

Zbog velike migracije stanovništva i drastičnog pada nataliteta, opština Kuršumlija i „Planinka” već godinama unazad subvencijama pomažu majke, koje se odluče na rađanje.

„Za majke koje rode prvo i drugo dete, a nisu u radnom odnosu nadoknada je dvadeset hiljada godinu dana, ako je treće i svako naredno dete, onda je ta nadoknada takođe dvadeset hiljada, ali 18 meseci. Za majke, koje su u radnom odnosu jednokratno izdvajamo četrdeset hiljada dinara,” objašnjava Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija.

„Svake godine, a povodom dana osnivanja preduzeća, donira sredstva svim porodicama na teritoriji opštine Kuršumlija, koje su tokom protekle godine dobile 3. i 4. dete,” kaže Jelena Raičević, pi ar AD „Planinka”, u Kuršumliji.

Godišnje se u proseku u Kuršumliji rodi 130 beba, dok je u prošloj godini ovaj broj porastao na 170, što je podatak koji ohrabruje, posebno ako se ima u vidu činjenica da je u Topličkom okrugu i prošle godine rođeno manje beba u odnosu na prethodnu.

„U toku prošle godine imali smo 630 porođaja, što je otprilike 20 manje nego prošle godine,” kaže ginekolog doktor Kosta Denić.

Decenijama unazad u Toplici se beleži negativan prirodni priraštaj, a broj umrlih skoro je duplo veći od onih, koji se rode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи