Niža cena tovljenika u Mačvi

Cena tovljenika u Mačvi, prema rečima stočara, u poslednjih mesec dana, menjala se više puta. Kilogram žive vage, otkupljivači plaćaju 120 dinara, a ako se na isplatu čeka mesec dana, onda je cena nešto viša.

Dragan Stanković iz Zminjaka jedan je od najvećih uzgajivača svinja u Mačvi. Godišnje proda oko hiljadu tovljenika. I pored niske i nestabilne otkupne cene, od proizvodnje ne odustaje.

„Borim se, videću dokle mogu izdržati. To je nula, ili ispod nule, imam i neke druge proizvodnje, pa presipam iz šupljeg u prazno da bih preživeo, mnogi to neće izdržati i to će se videti već na proleće”, kaže Dragan Stanković, stočar iz Zminjaka.

Cena od 120 dinara za kilogram, ugrožava stočarsku proizvodnju, posebno male ugajivače, kojih je sve manje.

„Jača agrarna politika koja bi robnim rezervama otkupljivala viškove, mogla bi jako pozivitno utiče na proizvođače, i na prerađivačku industirju”, kaže Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne komore moravičkog i raškog okruga.

Već nekoliko godina, država subvencioniše tov svinja sa 1.000 dinara po grlu. Problem je što se novac, dugo čeka.

,,Bilo bi svakako začajno da to, oni kada podnesu zahtev sada, mogu da planiraju za nekih pet šest, sedam meseci taj novac koji će dobiti, i da njega mogu ponovo da ulože u proizvodnju”, navodi Zoran Kozlina iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Šapcu.

Stanje na tržištu prate mesari. Redovno korigujuju cenu svinjetine, koja je jefitinija nego na početku godine.

„Zbog pada cene žive vage, mi smo isto tako morali da skinemo cenu mesu. Na primer, but je bio 500 dinara, sada je 420. Vrat bez kosti je bio 550, sad je 500”, kaže Suzana Kojić, vlasnica mesare.

Stabilnom cenom, ne nižom od 150 dinara, stočari bi kažu bili zadovoljni. Zbog vakcinisanja, svinje ne izvozimo, a uzgajivači bi voleli i da ih ne uvozimo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи