Nova godina širom Srbije, novi krug dobrih želja

Srpska nova godina ili nova godina po julijanskom kalendaru dočekana je širom Srbije koncertima na trgovima i vatrometom uz najlepše želje. Svečano i veselo bilo je u Nišu, Vranju, Valjevu, Zrenjaninu, Surdulici, Arilju i Jablanici na Zlatiboru.

U zlatiborskom selu Jablanici, kraj crkve brvnare i snegu od pola metra Nova godina je dočekana, kako tradicija nalaže, molitvom za bogom blagoslovenu godinu, loženjem ostataka badnjaka, uz Božić Batu koji je stigao s poklonima za najmlađe. Hladnu zimsku noć za nekoliko stotina domaćina i gostiju zagrejali su trubači iz Drežnika, kuvano vino, čaj i vruća rakija kao i najlepše novogodišnje želje.

 

"Svim ljudima bih poželeo puno sreće, zdravlja, uspeha u Novoj godini, da smo živi, zdravi i da i oni ovu tradiciju podrže kao što i mi radimo svih godina kod nas", kaže Stevo Marković, predsednik Turističkog udruženja Jablanica.

"Dao im Bog dosta zdravlja, dosta para, zdravlja se nanosili, a zna se, pare na veselje potrošili na lepim mestima kao što je ova naša Jablanica", kaže Božić Bata.

U susret Novoj godini među jablaničkim borovima zasijao je vatromet baš kao i u ponoć na trgovim u Nišu, Vranju, Valjevu, Zrenjaninu.

U Nišu se Srpska nova godina tradicionalno slavi koncertima u parku Svetog Save.  U Zrenjaninu su na trgu uživali uz zvuke rok muzike, u Valjevu uz trubače, bez estradnih zvezda, kao i u Vranju gde je na minus 5 bilo toplije uz trubu Ekrema Mamutovića. Bez obzira na grad i muzički izbor želje su svima slične.

"Samo zdravlja, ostalo ćemo naći."

"Želeo bih da završim fakultet i zdravlje pre svega da me služi."

"Sloge u kući."

"Da se lepo provedu u ovoj godini i da budu živi i zdravi."

"Naravno, puno zdravlja, puno sreće, ljubavi i uspeha", neke su od želja Nišlija i Zrenjaninaca.

Uz želje s kojima je stigla nova godina, za njen lep početak su vezani i običaji i verovanja - da se ne valja svađati i da će, ako sneg pada, godina biti rodna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара