Zima u Carskoj bari

Sa godišnjom posetom od 15 hiljada turista iz celog sveta Carska bara u Belom blatu, ubraja se u najposećenije destinacije u ovom delu Vojvodine. U zimskom period kada utihne ptičija pesma, a idiličnom barom zavlada sneg, led i divljač.

Jedini posetioci carske bare u ove hladne januarske dane su čuvari prirodnog rezervata koji imaju pune ruke posla,z a ishranu divljači dnevno potroše nekoliko stotina kilograma žitarica i na desetine bala sena i slame. Posebno se vodi računa o ribljem svetu.

„Sada momentalno nije uslov za to, ali očekujemo veće padavine i ugrožen je životinjski svet, to jest riblji svet u koritu Begeja tada dolazi ekipa koja otvar tri stotine metara velike oduške, objašnjava Radovan Štiglic iz rezervata Carska bara.

Područje Belog blata u sklopu kojeg se nalazi i Carska bara oduvek je raj za lovce kako domaće takoi i inostrane.

„Uglavnom dolaze iz Italije, Malte zatim,Kiprani uglavnom Italijani najviše. Oni love patke i guske, a ovde je idila za njih", kaže lovac Uzon Lukač.

I dok je ova oaza prirodne lepote posećena tokom tri godišnja doba zaposleni rade planove i za zimski period.

„Imamo planove i za naredni period da očistimo stazu zdravlja da bude prohodna i zimi, da organizujemo vožnju saonicama oko nasipa oko celog rezervata. Za sada nam je najveći prioritet da izgradimo vidikovac i stazu koja je izgorela u požaru prošle godine", kaže Daliana Sekošan, kordinator zaštite Carske bare.

Usidren brod u luci okovan ledom i snegom čeka proleće i nove turiste koji stižu iz celog sveta, jer ovo mesto predstavlja jedno od deset savršenih mesta u Srbiji.

 

broj komentara 0 pošalji komentar