Šabac po uzoru na evropske gradove

U skladu sa usvojenim planom kapitalnih investicija, 2019. u Šapcu biće godina gradnje. Iz budžeta grada u infrastrukturu biće uložena milijarda i 77 miliona dinara, a novo lice ulica Šabac će imati po uzoru na evropske prestonice.

Šabac će do kraja ove godine, kažu urbanisti, funkcionisati po sistemu deljenih ulica - zona u kojima je usporen kolski saobraćaj, a prednost data pešačkom Po uzoru na Marija Hilfer štrase u Beču ili Slovensku cestu u Ljubljani, Karađorđeva ulica biće potpuno ravna, sve staze biće u istom nivou sa ciljem da dobije atraktivnost, širinu i novu ljudsku dimenziju.

Prema rečima nadležnih, prostor za automobile biće smanjen sa ograničenjem brzine od 10 kilometara na sat, a planirana je i gradnja dve javne garaže sa ukupno 300 mesta za parkiranje.

„Preuređenje ulice će biti od Pozorišta do Vinaverovog trga, a takođe i Vinaverov trg planiramo da gradimo ove godine. To je jedan novi trg koji će biti ispred „Šarana” na završetku pešačke zone”, najavljuje Katarina Dubljanin, gradski urbanista u Šapcu.

Među najvećim investicijama je kompletna rekostrukcija svih javnih površina u naselju Benska bara posle pola veka. Ozbiljan poduhvat je i izgradnja Savske avenije, kao dela projekta Sava park, da grad izađe na reku.

„To će biti jedna linearna parkovska površina koja se proteže od kraja ulice Kralja Aleksandra do Tvrđave. Biće moderno dizajnirana, popločana sa mobilijarom, zelenilom”, kaže Katarina Dubljanin, gradski urbanista u Šapcu.

Za ove kapitalne investicije iz budžeta grada biće izdvojena milijarda dinara, a projektna dokumentacija već je u pripremi.

„Sa prvim lepim danima koji budu dozvolili početak građevinske sezone, počećemo rekonstrukciju Karađorđeve i Masarikove ulice. Naš cilj je da svi projekti budu realizovani u toku ove godine”. kaže Violeta Šestić, direktorka JP „Infrastruktura” iz Šapca.

Uz više zelenila i biciklističkih staza, ove godine u Šapcu će biti uveden i javni gradski prevoz sa ciljem da se brže stigne do posla i škole i što manje koristi automobil.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи