Istraživanje o Banatskoj vojnoj granici

Period od 1764. do 1872. godine, kada je postojala Banatska vojna granica, važan je za istoriju Pančeva i zato je Zavod za zaštitu spomenika kulture počeo sedmogodišnje istraživanje o životu toga vremena, koje finansira pokrajinska vlada.

Banatsku vojnu granicu osnovali su Austrijanci kako bi odbranili južni deo svoje carevine od napada Turaka. Jedno od sedišta regimente bilo je u Pančevu.

Zbog toga su doseljeni stanovnici drugih nacionalnosti: Nemci, Česi, Rumuni, Slovaci... Prvi zadaci su im bili isušivanje močvara i pošumljavanje Deliblatske peščare.

„Graničari koji su doseljeni na teritoriju južnog Banata dobili su i zemlju, koju su morali da obrađuju, a deo prinosa da daju Carstvu. Bavili su se i uzgojem svilenih buba, gajili vinovu lozu. Svako domaćinstvo imalo je vinograd", kaže Slobodanka Perović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Prvu godinu istraživanja života u Banatskoj vojnoj granici Zavod za zaštitu spomenika kulture posvetio je naseljima u Deliblatskoj peščari, a nastaviće po selima, gradovima, mestima koja su nekad bila naseljena, a danas ne.

„A sve je vezano za nepokretno kulturno nasleđe. Istraživaćemo kuće u kojima su živeli, vojne objekte, ali i nematerijalno nasleđe, sam način života i ono što su ostavili za današnje pokoljenje", navodi Jasmina Vujović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

Na kraju sedmogodišnjeg istraživanja biće izdata monografija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво