Kreativnošću do znanja – nastavna sredstva od kanapa i plastičnih kesa

Osnovna škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju "Miodrag V. Matić" u Užicu, osvojila je "Izuzetnu nagradu" na Sajmu nauke u Beogradu. Njeni učenici su osmislili neobično učilo uz koje je deci sa oštećenim vidom i drugim smetnjama lakše da savladaju matematiku.

Njihova "Taktilna knjiga brojeva", nastala je od plastičnih kesa i rezultat je strpljivog i kreativnog rada nastavnika i učenika, spremnih da pomognu drugarima iz razreda.

Vasilije Popović, učenik navodi da voli svoje drugare i da je iz ljubavi i želji da im pomogne nastala "Taktilna knjiga brojeva".

Marica Lazović, defektolog navodi da od plastičnih kesa prave zanimljive igračke za decu i stvari koje, kako kaže, koriste u svakodnevnoj edukaciji sa decom.

Uz plastične kese i čepovi, kanap, pasulj, pirinač, vata, folija, u njihovim rukama postaju igračka ili novo nastavno sredstvo.

"Ovaj vid rada nije namenjen samo deci sa oštećenim vidom, već za svu našu decu sa smetnjama u razvoju, a može se koristiti i kod dece tipične populacije koja imaju poremećaj senzorne integracije", objašnjava Lazovićeva.

Škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, jedina je te vrste u Zlatiborskom okrugu. Trideset pet učenika i više od 500 mališana iz okruženja imaju stalnu podršku logopeda i defektologa.

"Škola je dobro opremljena asistivnom tehnologijom. Međutim, ni najbolja tehnologija ne može da podrži sistem obrazovanja i vaspitanja dece i pomoć deci sa smetnjama u razvoju. Najbitnija i najvažnija stvar što defektolozi i sami prave puno nastavnih sredstava", navodi Zorica Vesović, direktorka Osnovne škole "Miodrag V. Matić", u Užicu.

Učenje kroz igru, i uz različite materijale, nastavljaju izradom nove igračke od tetrapaka kojom će lakše savladati tehniku sabiranja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво