Imaju li vojvođanski povrtari probleme zbog snega i leda

Hladno vreme, praćeno snegom i mrazom, stvara probleme i povrtarima. Međutim, u Carskoj bašti u Mužlji kod Zrenjanina, zahvaljujući savremenoj tehnologiji, taj problem nemaju. U izgradnju savremenog staklenika uložili su oko 25 miliona dinara. Tamo je bio Simo Budimir.

Plastenici širom Srbije okovani snegom i ledom ovih dana. Međutim, u Zrenjaninskom udruženju povrtara Carska bašta nisu suočeni sa ovim problemom. Za razliku od predhodnih sličnih povrtarskih investicija ova je urađena po najsavremenijim svetskim standardima.

 

"Proizvodimo ujednačen rasad i to možemo da uradimo i sa prvom klasom i sa trećom klasom semena, trenutno što je jako bitno našu proizvodnju rasada mi radimo najbliže plasteničkoj proizvodnji", kaže Arpad Molnar, agronom DO Carska bašta.

Carska bašta je udruženje povrtara koje ima proizvodnju na oko dvestotine hektara, u novom plasteniku površine 2.200 kvadratnih metara za sada se gaji isključivo rasad.

"Ovo se pokazalo već ove godine, zainteresovanost za proizvodnju rasada kod nas je već velika, ima interesanata za buduću proizvodnju tako da ćemo videti koji je to način i kako da to odradimo da bi mogli i drugi da proizvode na takav način sa dobrim stručnim kadrom ovde", kaže Tibor Molnar, direktor DO Carska bašta.

Tokom zime svakodnevno je na radovima u stakleniku angažovano desetak radnika, uglavnom meštana.

"Puno nam znači jer zimi nema puno posla ima sejanje pa to radimo. Ovo je dosta pipljiv posao. Malo je teže i jako koncentrisano treba da radimo. Važno je da ima posla u svom selu", kaže Melinda Gomboš, iz Mužlje.

Carska bašta je deo novca za investiciju obezbedila sama, a deo je podrška Mađarskog fonda Prosperitet.

Trenutno povrtari u Carskoj bašti imaju stručnjake da proizvedu šezdeset do sedamdeset tona konzumne paprike po hektaru, a kada se uhoda proizvodnja rasada u novom stakleniku, cilj im je da za trideset odsto povećaju količinu ubranog ploda sa jednog hektara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара