Toplo i čisto u prihvatilištima za beskućnike

Centri za socijalni rad u Srbiji spremno su dočekali hladni talas i omogućili adekvatan smeštaj beskućnika. Sve socijalne službe imaju nalog za stalnu pripravnost uz organizovana dežurstva, a u nekim prihvatilištima se unose pomoćni ležajevi kako bi se obezbedio potreban smeštaj.

U Centru za prihvat beskućnika u Zrenjaninu tokom ovih ledenih dana praktično su duplirani smeštajni kapaciteti i trenutno je zbrinuto 19 lica. U prihvatilištu su obezbeđeni smeštaj, tri obroka, garderoba, obuća, lekovi odnosno medicinska terapija, ukoliko je potrebna i druga stručna pomoć.

Prihvatilište radi osam godina i 365 dana godišnje je na usluzi korisnicima, no zimi se broj lica kojima je potrebna pomoć povećava.

„Čisto je, toplo je, kupamo se redovno. Garderoba, eto mašina nam radi i uvek sve bude čisto", kaže Ivan Lukačev iz Zrenjanina, a Živan Župunski iz Melenaca dodaje: „Što se tiče higijene, hrane i osoblja što radi ovde, sve je dobro."

„Treba nam topla odeća, tu pre svega mislim na trenerke, majice i dukseve, džempere, sredstva za higijenu, eto to je ono što nam je najpotrebnije trenutno navodi Aleksandra Salma iz Centra za socijalni rad Zrenjanin i dodaje da je zaposlenima u ovom trenutku bitno da su svi kojima je to potrebno na toplom, a da je „sada komfor u drugom planu".

Slična je situacija u prihvatilištu u Maloj Krsni kod Smedereva gde je zbrinuto 25 beskućnika, 19 iz Smedereva i šest iz drugih gradova. Problema nema i obezbeđene su dovoljne količine hrane i energenata za normalno funkcionisanje u dužem periodu.

„Mi smo spremni i za, da kažemo, pogoršanje vremenskih prilika i za još niže temperature da zbrinemo još više lica - do pedeset korisnika", kaže Bojana Perović Novaković iz Prihvatilišta za stara i iznemogla lica u Maloj Krsni.

„Super je smeštaj, od kuhinje, do kupatila i ostalog svega", zadovoljan je Drago Marčetić, jedan od korisnika.

U prihvatilištu za odrasle u u Gerontološkom centru u Kragujevcu je smešteno 6 lica, koliki su i predviđeni smeštajni kapaciteti. Ukoliko bude potrebe, ubaciće se i dodatni kreveti kako niko ne bi ostao na ulici.

Svaki slučaj nezbrinute osobe građani mogu prijaviti lokalnom centru za socijalni rad nakon čega ekipe na terenu ovih ustanova lice upućuju u Prihvatilište. U Ministarstvu za rad i socijalnu zastitu ocenjeno je da su Centri za socijalni rad u Srbiji spremno dočekali hladni talas i svi imaju imaju nalog za stalnu pripravnost uz organizovana dežurstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи