Poledica i posledice

Ledeni dani doneli su nevolje i pešacima. Starijim ljudima lekari savetuje da ostanu kod kuće, a mlađima da prilagode obuću vremenskim prilikama.

Zbog leda na trotoarima otežano je kretanje pešaka i zbog čestih padova i zadobijenih povreda više posla imaju ortopedi u bolnicama širom Srbije. Zanimljivo je da se deca češće povređuju leti, a u ovom periodu najugroženije su starije osobe koje pri padu lome zglobove na rukama i nogama. Kod žena su povrede češće zbog smanjene gustine kostiju, koje su zbog toga i lakše lome.

 

"Do sada smo imali 12 pregleda, od toga je 6 zadržano sa traumom, a 6 ih je bilo sa iščešenjima", kaže Ivan Radetić, ortoped iz Opšte bolnice Valjevo.

"Čak imamo i jednu ženu koja je primljena na odeljenje i koja se priprema za operaciju, jer je polomila kuk. Kod ostalih pacijenata najčešće su povrede ručnih zglobova i ramenog zgloba", navodi Dr Radenko Rubežić, načelnik Odeljenja ortopedije u Jagodini.

"Povredio sam desno rame i imam dupli prelom, a sve zbog trenutka nepažnje na ledu i to mi je sad škola za ubuduće", kaže Saša Subotić, pacijent iz Jagodine.

"Izlazio sam iz prodavnice i čim sam kročio na trotoar noge su mi odletele i desnu nogu sam polomio na dva mesta", kaže Aleksandar Milutinović, pacijent iz Valjeva.

Lekari savetuju pešacima da budu veoma oprezni, jer se nikad ne zna šta se krije ispod tankog sloja snega i da obavezno koriste obuću sa gumenim đonovima.

"U poslednja 2-3 dana imali smo povećan broj pacijenata sa padovima i prelomima i iščešenjima zbog poledice i snežnih padavina", navodi dr Saša Ljubisavljević, lekar u Hitnoj pomoći-Vranje.

"Kod starijih osoba te povrede mogu biti veoma ozbiljne i što se tiče prognoze i daljeg lečenja i zato bez preke potrebe ne treba da izlaze napolje po ovom vremenu, a na sreću bio je Božić i ljudi uglavnom nisu ni izlazili iz svojih kuća", kaže dr Zoran Manasijević, načelnik Hitne pomoći-Pančevo.

Narednih dana se očekuje otopljenje i lekari se nadaju da će imati manje posla, ali bi i dalje tokom zime svi ispred svojih kuća i lokala trebali više da vode računa o tome da trotoari budu prohodni i bezbedni za šetnju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво