Inicijativa Roditelj - negovatelj

U Srbiji živi nekoliko hiljada dece sa posebnim potrebama koja zahtevaju celodnevni nadzor i negu. Otuda su pre par godina roditelji dece sa invaliditetom, tražeći da im se status izjednači sa hraniteljima, pokrenuli inicijativu za usvajanje Zakona "roditelj - negovatelj", koji još uvek nije ušao u Skupštinsku procedure. Istraživali smo na koji način država I lokalna samopuprava u Kruševcu pomažu ove porodice.

Precizne evidencije o broju dece sa invaliditetom na području grada Kruševca nema. Prema podacima Centra za socijalni rad iz republičkog budžeta prava na tuđu negu, jednokratnu i novčanu socijalnu pomoć trenutno koristi 220 dece sa smetnjama zu razvoju, od čega je na smeštaju u hraniteljskim porodicama 23.

"Deca koja su smeštena u hraniteljskim porodicama su deca bez roditeljskog staranja. Naravno da hranitelji dobijaju oderđenu naknadu za to. Negde oko 50.000 dinara može da se ostvari za potrebe deteta i za rad hranitelja", kaže Slađana Čabrić, dir. Centra za socijalni rad u Kruševcu.

Iz budžeta grada Kruševca za programske aktivnosti udruženja osoba sa invaliditetom, besplatni prevoz i boravak dece u specijalizovanim ustanovama izdvojeno je preko 15 miliona dinara i još 22 miliona za obezbeđivanje ličnih pratilaca.

Slađana dodaje: "Pružamo tu uslugu za 93 dece koja žive sa svojim roditeljima i koja pohađaju obrazovni i vaspitni sistem po proceni interesorne komisije. Lični pratilac ima obavezu da pomgne roditeljima na putu od škole do kuće, odnosno od kuće do škole i naravno da bude sa detetom dok je na nastavi".

U Centru za osobe sa invaliditetom, čiji se prostor nadograđuje sa novih 120 kvadrata, senzornu sobu i usluge dnevnog boravka svakodnevno koristi 20-tak lica.

"Mi se družimo, idemo i na more, idemo i na izlete. Pravimo sada predah, smeštaj za decu sa invaliditetom i dograđujemo sprat gde će deca baš naša i da spavaju i da se druže", kaže Marina MILANOVIĆ, korisnik Centra za osobe sa invaliditetom u Kruševcu.

U prvom Predah centru u Srbiji invalidna lica moći će sa prekidima da borave 45 dana u toku godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво