Život na granici

Pre sedam meseci emitovali smo priču o porodici Arsovski koja živi u selu Gornji Starac mahali Čivčije, na pet kilometara od manastira Prohora Pčinjskog. Na putu do kuće, oni moraju da najpre preko državne granice pređu u Makedoniju, a onda se preko reke Pčinje vrate u Srbiju, a i dalje nemaju most.

Bos u gumenim čizmama, najmanje dva puta dnevno, Marko prelazi hladnu Pčinju, prirodnu granicu na putu do škole i nazad. Škola u Dragomancu u Makedoniji gde pohađa šesti razred mu je bliža.

"I kada je voda ledena moram da gazim. I po snegu i po kiši. Često sam bolestan, prehlađujem se od reke", kaže Marko Arsovski.

Da pređe reku, Marku i ostalim ukućanima, pa i gostima ponekad pomaže stariji brat Miloš.

"Evo vaš najstariji sin prevozi, prevozi u Makedoniju. I tako mi goste pričekamo i ispraćamo, ako nije traktor tu, niko neće da dođe", navodi Goran Arsovski, Markov otac.

U mahali Čivčije ima šest kuća, ali trenutno u samo dve živi sedmoro odraslih i troje dece.

Markov i Milošev srednji brat Darko boluje od dečje paralize.

"Koliko sam se ja mučija, sigurno će se i Marko mučiti, ali najviše mi je za to dete. Nedaj Bože da se razboli mora da moli ljude ili s kolica da ga teramo ili na nosila", navodi Goran Arsovski.

Pomoć do porodice Arsovski ne stiže često, kažu željni su svega. Marko bi voleo da kao i njegovi drugovi ima telefon i kompjuter. Garderobu i namirnice dobili su od organizacije Životna pomoć.

Njihova majka Ilinka Arsovski kaže da kad imam šta, da deci, kad nemam - nema: "Kad imam pare kupim, kad nemam ne". 

"Ova deca žele da ostanu na selu, najstariji sin želi da ostane, ali eto ovo je stara i trošna kuća. Ja pozivam da im pomognemo da imaju osnovne stvari", kaže Ljubinka Milovanović, iz NVO "Životna pomoć".

Kuća u kojoj žive je stara, trošna, krov oronuo. Novu su započeli u Pelincu u Makedoniji pored puta, ali nemaju sredstava da je završe. Do tada će i dalje prelaziti reku pešice ili traktorom, nemaju most.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво