Pančevo: Margićani Božić slave na svoj način

Stanovnici naselja Gornji grad u Pančevu, koji se pretežno bave poljoprivredom, imaju već decenijama jedan lep običaj za Božić. Oni posle ručka obilaze svoje komšije, ali na jedan neobičan i davno zaboravljeni način.

Meštani Gornjeg grada ili Margićani, kako ih u Pančevu svi zovu, razlikuju se od svojih sugrađana po tome što za Božić iz svojih štala i sa salaša dovode konje koje su prethodnih dana pažljivo pripremili za ovaj praznik. 

Svi zajedno obilaze kuću po kuću u svom naselju pevajući božićne pesme. Neoženjenim momcima kapije otvaraju devojke, a svi konjanici se darivaju peškirima i košuljama, da bi se ugrejali poslužuju se toplim napicima.

„Na konjima to radimo jer se kaže da se vija Božić i ljudima se na ovaj način javlja da se Hristos rodio", objašnjava Đorđe Čizmaš iz Pančeva.

„Ovde su se zadržali ovi starosedalački običaji, jer je naša Margita jedan od najstarijih delova grada", kaže Jovan Petrovački iz Pančeva.

Margićani čuvaju ovu tradiciju i prensoe je decenijama već sa kolena na koleno.

„Za Margićane ovo mnogo znači. Oduvek imamo konje i važno je da sad i mladi budu što aktivniji", kaže Pera Likulj iz Pančeva.

„Volim ovaj običaj, jer ima mnogo konja i sve mi je zanimljivo", poručuje Milan Mićović iz Pančeva.

„Da se družimo i da budemo živi i zdravi još sto godina", kaže Petar Mihajlov iz Pančeva.

Veseli konjanici obišli su svoje komšije i čuvajući tradiciju uz pesmu i druženje proslavili Božić.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво