Nova godina počela sa bebama

U svim većim porodilištima u Srbiji prve bebe došle su na svet već u prvom satu Nove godine. U Leskovcu je za samo 50 minuta rođeno 3 dečaka i dve devojčice. 2019. je u ovom gradu odlično počela. Razloge za zadovoljstvo imaju i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Samo minut pošto su se kazaljke poklopile začuo se plač u novogodišnjoj noći. Na svet je stigao Bogdan, treći sin u porodici Đokić. Radost i ponos mama Milica ne krije držeći u rukama najlepši novogodišnji dar.

 

"Naravno da su nam živi i zdravi i da nas ima u što većem broju. Dečak je 3 i 600 i 55 dugačak", kaže Milica Gičić Đokić, mama prvorođene bebe u Leskovcu.

Blagorodni početak 2019. u leskovačkom porodilištu. Posle Bogdana za samo 50 minuta još dva dečaka i dve devojčice.

"Ovo je žena koja se porodila poslednja u staroj godini. To je broj 1651, a onda su počele da se porađaju u prvoj minuti je prva žena Milica, Ivana u 15, u 25. Paula, u 30. i u 50. minuti", kaže dr Biljana Ljubić, ginekolog OB Leskovac.

Pune ruke posla i u porodilištima na Kosovu i Metohiji. Prva beba devojčica, na rođenju teška 4 kilograma i 80 grama. Četvrto je dete Darke Radić iz okoline Štrpca.

"Dobro sam hvala Bogu, ja i moja beba sve je proteklo u redu i sam porođaj", kaže Darka Radić, mama prvorođene bebe na Kosmetu.

Neki gradovi centralne Srbije čekali su satima na prve sugrađane u Novoj godini. Prokuplje ga je dobilo 1. januara u 20 sati.

"Danas je 3. Imamo 4 porođaja, peti je u toku, ovo na neki način obećava mnogo bolju godinu", kaže Kosta Denić, ginekolog bolnice u Prokuplju.

Leskovačko porodilište ima razloga za zadovoljstvo. Prošle godine rođeno je 64 bebe više nego prethodne. Ohrabruju i podaci sa Kosmeta - 930 beba stiglo je na svet prošle godine što je više od ranijih, najveći rast u porodilištu u Pasjanu.

Dr Slađana Stojanović, načelnica odeljenja ginekologije OB Leskovac kaže: "2018-te smo imali skoro duplo trećerotki, isto tako četvrtorotki, petorotki, duplo šestorotki, čak imali smo i jednu desetorotku."

"Devetoro njih u ovoj godini ohrabruje i garantuje opstanak na prostoru Kosova i Metohije", kaže Aleksandar Spirić, predsednik privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica.

Radići su treća porodica sa četvoro dece u Gotovuši kod Štrpca. Bude nadu i prve četvorke koje su u Srbiji posle 7 godina rođene u novembru. Samo mesec i po dana kasnije Subotičanima na dar i trojke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво